recepten

hangop met sumak en munt

Deze hangop is heerlijk als dipsaus. Dat ontdekte ik toen ik het maakte om op de Perzische wraps met kip te smeren. Ik had nog wat over dat ik de volgende dag bij een stukje versgebakken speltbrood at. Ik vind het zo’n heerlijke en simpele saus dat ik het graag een eigen blogplek geef. Zo kan ik ‘m zelf ook weer gemakkelijk terugvinden.

Sumak is de vrucht van een struik die op droge rotsachtige bodem in het Middellandse zeegebied groeit. De vrucht wordt gekneusd en gemalen tot poeder. Dit kun je als sumak kopen in Turkse en Marokkaanse winkels. Sumak heeft een citrusachtige en een beetje bloemige smaak. Het wordt veel gebruikt in de Turkse en Perzische keuken. Ik kom het regelmatig tegen in de boeken van Yotam Ottolenghi. Ik kocht sumak voor het eerst in 1995, toen ik stage liep in Londen en een Perzische kennis van mij zei dat dit niet mocht ontbreken in mijn keuken. Toen wist ik nog niet wat het precies was, maar ik wist wel dat het lekker was om door de gekookte rijst te roeren. Nu gebruik ik het door hangop, ik deed het al eens door de komkommersoep en het is lekker op kip en vis.

Sumak is ook ingrediënt van de Palestijnse versie van Za’atar. Een mengsel van een kruid dat op oregano lijkt, gemengd met sesamzaad en sumak. Let op als je za’atar in de winkel gaat kopen: de Libanese versie van Za’atar bevat alleen dit oregano-achtig kruid gemengd met fleur de sel. Tot voor kort wist ik niet waarom er in de ene za’atar wel sesamzaad zat en in de andere niet. Met dank aan foodblogger Uit Pauline’s Keuken weet ik nu waarom het verschillende versies zijn.

hangop met sumak en munt

4 grote eetlepels hangop
2 theelepels sumak
klein handje verse Marokkaanse munt, fijngehakt
1 teentje knoflook, uitgeperst
peper en zout naar smaak

Denk eraan dat je op tijd begint om de hangop te maken. Als je geen hangop hebt gemaakt en je wilt wel nu dit gerecht maken, dan kun je ook dikke Griekse yoghurt gebruiken.

Roer alle ingrediënten door elkaar. Laat de gekruide hangop minstens een uur in de koelkast op smaak komen. De hangop blijft zo’n drie dagen goed als je ‘m goed afgedekt in de koelkast bewaard. Zo kun je een voorraadje maken voor een paar dagen.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.