recepten

Perzische wraps met kip

Deze maand doe ik weer mee met de foodblogswap. Een swap met andere foodbloggers. Ieder maakt een recept van een website die je toegewezen hebt gekregen. In het recept moet je minimaal één ingrediënt veranderen. En kies iets dat je niet zo snel zou maken.

Mijn opdracht is om iets te maken van Ongewoon lekker, het foodblog van Jody. Ik heb nog nooit zelf wraps gemaakt. Dat wordt mijn uitdaging. En het blijkt heel gemakkelijk te zijn. Ik maak de Perzische tortilla met kip. In het recept van Jody gebruikt ze het kruidenmengsel Ras El Hanut. Dit doet met eerder aan Marokkaans dan aan Perzisch denken. Dus ik ga op zoek naar een Perzisch kruidenmengsel. Ik stuit op Advieh, dat ik vervolgens zelf maak zodat ik wat op voorraad heb.

Begin op tijd met de voorbereidingen van dit gerecht want het vlees moet een tijdje marineren en de yoghurt moet minimaal 4 uur hangen voordat het hangop is. Het is even wat werk, voor plannen, maar dan heb je ook wel een heerlijk gerecht. Helemaal zelf gemaakt.

De peterselie in de yoghurtsaus heb ik terug vervangen door de munt zoals in het originele recept uit het boek Persiana van Sabrina Ghayour gebruikt wordt. In plaats van Griekse yoghurt te gebruiken, heb ik hangop gemaakt. De granaatappelmelasse kan ik in Almere gemakkelijk vinden bij een van de vele Turkse en Marokkaanse winkels. Er zit erg veel suiker in, dus ik laat ‘m liever achterwege. Ik heb het niet gemist. Sumak koop ik wel bij een van die winkels. De kip heb ik na het marineren in een beetje olijfolie gebakken. Als de volgende keer de barbecue aan gaat, dan ga ik ze daar op bakken. Ik heb miniwraps gemaakt van speltbloem, met een doorsnede van 10 cm. Dat hapt wat gemakkelijker weg voor de kinderen. De rucola komt uit eigen tuin en is lekker pittig. De hangop met sumak en verse munt doet het ook heel goed als dip voor maiskolven of bij brood. De granaatappelpitjes maken het helemaal af, heerlijk!

Perzische wraps met kip
16 kleine speltwraps
300 g kippendijfilet, in reepjes gesneden
3 theelepels advieh
olijfolie
1/2 rode ui, in halve ringetjes
100 gram rucola
granaatappelpitjes van 1 granaatappel
4 grote eetlepels hangop
2 theelepels sumak
klein handje verse Marokkaanse munt, fijngehakt
1 teentje knoflook, uitgeperst
peper en zout naar smaak

Bestrooi de reepjes kip met de advieh. Zet de kip vier tot twaalf uur afgedekt in de koelkast. Maak ook op dit moment de hangop zodat deze net zo lang als de kip in de koelkast kan staan.

Verwarm de oven alvast voor met een rotiplaat erin, zodat je zodadelijk meteen aan de gang kunt met het bakken van de wraps.

Maak de deeg voor de wraps. Terwijl je het deeg laat rusten kun je de hangopsaus maken en de losse ingrediënten klaar zetten.

Roer de sumak, de Marokkaanse munt en de knoflook door de hangop. Zet de hangop tot gebruik terug in de koelkast. Zorg ervoor dat je schaaltjes klaar zet voor de losse ingrediënten die straks op de wraps gaan. Een schaaltje voor de kip, een schaaltje voor de ui, een schaaltje voor de rucola, een schaaltje voor de granaatappelpitjes en een schaaltje voor de hangop. Vul alle schaaltjes alvast behalve die met kip.

Bak de wraps met twee tegelijk op de hete rotiplaat. Hou de wraps warm in een mandje met een schone theedoek erin. Pak de wraps losjes in de theedoek in.

Bak de kip in een scheutje olijfolie snel gaar in een koekenpan op hoog vuur. Schep de kip over in het overgebleven schaaltje.

Zet alles op tafel. Besmeer de wraps eerst met de hangop en leg er vervolgens de rest van de ingrediënten op. Rol de wrap op en zet er je tanden in. Wij aten bij de wraps een knapperige salade met paprika, tomaat, komkommer en mais.

De wraps zijn ook lekker om koud te eten. Zorg er dan voor dat ze niet heel lang van te voren gemaakt worden. Door de hangop worden de wraps na een paar uur slap en nattig. Je kunt ook voor een picknick de ingrediënten los meenemen en ter plekke de wraps in elkaar zetten.

You may also like...

1 Comment

  1. […] Perzische wraps met kip – Cathelijne […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.