recepten

plaattaart met courgette

Elke zomer heb ik courgette in de tuin. Er komen er zoveel van de plant af dat ik een beetje inspiratieloos raak wat betreft koken met courgette. Ik kom meestal niet verder dan courgette in een stoofpotje, courgette door de pastasaus, courgettesoep of een Italiaanse salade van fijngeraspte rauwe courgette met citroensap en olijfolie. En hé, terwijl ik een recept zoek op het foodblog lekkerhappen.com om te gaan maken voor de foodblogswap van juni, valt mijn oog op de plaattaart met courgette. Wat een goed idee om courgette te verwerken! En het ziet er nog mooi uit ook.

Het recept heb ik wat aangepast. Want dat is tenslotte ook de opdracht bij de foodblogswap. Ik heb de courgette in de andere richting gesneden en ik heb onder de courgetteplakjes nog een mengsel van ei met oude geitenkaas gedaan. Ik heb meer bladerdeeg gebruikt zodat ik een grote plaattaart heb die ik in kleine stukken kan snijden voor veel mensen. Handig voor bij een potluck of voor het meenemen naar een picknick. Want afgekoeld is deze plaattaart ook heerlijk.

Ooit ga ik eens een keer zelf bladerdeeg maken. Tot dat moment aanbreekt koop ik gewoon lekker roomboterbladerdeeg in de supermarkt. Uit de vriezer en zo hup in mijn vriezer zodat ik altijd en voorraad bij de hand heb.

CvdB_PlaattaartMetCourgette-(1-van-1)

2 grote eieren
100 g oude geitenkaas, geraspt
3 eetl. volle melk
1 courgette, met de mandoline in dunne plakjes geschaafd
7 plakken roomboterbladerdeeg, ontdooid
bosje bieslook, fijngeknipt
olijfolie
versgemalen peper en zout

Verwarm de oven over op 180 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Verdeel het bladerdeeg over de bakplaat. Het laatste plakje heb ik in drieëen gesneden zodat het allemaal precies past. Duw de randen van de plakjes bladerdeeg tegen elkaar zodat het een grote plak bladerdeeg wordt. Rol de randen een klein beetje om zodat er een opstaand randje ontstaat. Prik met een vork wat gaatjes in het bladerdeeg. Zo blijft het bladerdeeg tijdens het bakken wat luchtiger.

Klop de eieren los. Bestrijk de rand van het bladerdeeg met een beetje van de losgeklopte eieren.

Roer de geraspte kaas met een snufje zout en peper door de losgeklopte eieren. Verdeel het eierkaasmengsel over het bladerdeeg. Verspreid de plakjes courgette over het eierkaasmengsel. Kwast een dun laagje olijfolie over de courgettes.

Zet de plaattaart 20 tot 25 minuten in de oven totdat de randen goudgeel zijn. Bestrooi de courgette voor het serveren met de bieslook.

You may also like...

3 Comments

  1. Thea says:

    We hebben hier in roemenie geen oude geitenkaas. Is gewone oude kaas ook lekker?

    1. Cathelijne says:

      Ja is ook lekker! Zal een beetje anders van smaak zijn, da’s alles.

  2. Leuk dat je dit recept gekozen hebt. Mooie, frisse foto!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.