recepten

rauw frambozenroomijs

De frambozen zijn ineens bijna allemaal tegelijk rijp met dit tropische weer van de afgelopen dagen. We kunnen elke dag bijna een halve kilo frambozen van de struik in de tuin plukken. Vers vinden we ze heerlijk. Of in de yoghurt. Of als sorbet. Als er over een paar dagen nog meer frambozen zijn die niet meer op komen dan maak ik er jam van. Voor onze wintervoorraad.

Dit roomijs bevat alleen rauwe ingrediënten. Rauwe melk bestel ik elke week online bij De Hofwebwinkel. Als het lastig is om aan rauwe melk te komen kun je ook gepasteuriseerde volle melk gebruiken. Of voor een nog romiger smaak, slagroom.

Rauwe honing koop ik bij een imker die vlakbij woont en die zijn bijenvolkeren bij Stadslandgoed de Kemphaan in Almere heeft staan. Op de markt in Almere staat ook vaak een imker die naast buitenlandse honing, ook rauwe honing uit Nederland verkoopt. Vaak koop ik ook rauwe honing als souvenir als we een dag op pad zijn geweest of als we op reis zijn.

Rauwe honing bevat veel essentiële mineralen, vitaminen, enzymen, aminozuren en antioxidanten. Zodra de honing verhit is geweest zijn bijna al deze stoffen verdwenen en hou je eigenlijk suikerwater over. Rauwe honing kun je alleen rechtstreeks bij een imker kopen. Een imker vertelde me dat alle honing die je in de winkel koopt, ook biologische honing, verhit is geweest. Dit is een juridische ingreep van de honingfabrikant om eventuele schadelijke bacteriën te doden. Maar daarmee worden ook heel veel goeie dingen gedood. Ik geloof dat het risico om ziek te worden van rauwe honing heel erg klein is. Dus ik kies ervoor om alleen rauwe honing te kopen. Let op, koudgeslingerd is iets anders dan rauwe honing. Alle honing is koudgeslingerd. Warmslingeren bestaat niet. Want dan zou de honingraat meesmelten tijdens het slingeren. Na het slingeren kan honing alsnog verhit worden voordat het de pot in gaat. Bij een imker weet je zeker dat dat niet gebeurt is. Die zal zijn rijke product niet willen verarmen. Bij commerciële honing kun je ervan uitgaan dat dat wel gebeurt is.

Op het blog van Voedzo en De Voedzame Keuken kun je meer lezen over rauwe honing.

frambozenroomijs

450 g frambozen
200 g rauwe honing
500 ml rauwe melk
sap van een halve citroen

Maal de frambozen samen met de honing en het citroensap fijn met een staafmixer of in een blender. Ik gebruik het bakje dat ik bij mijn staafmixer heb. Door de frambozen en de honing samen te malen wordt de honing goed verdeeld.

Roer het frambozenmengsel door de melk. Giet dit mengsel in de ijsmachine en laat de ijsmachine zo lang draaien totdat het ijs de gewenste structuur heeft.

Ik serveerde het frambozenroomijs gegarneerd met verse witte aalbessen uit de tuin.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.