recepten

salade Maroccaine

Dit is een typisch Marokkaanse salade die je bijna altijd kunt bestellen als je in Marokko in een restaurant iets wilt eten. De basis is zo eenvoudig dat ik het eerder eigenlijk niet de moeite waard vond om deze salade te fotograferen en te beschrijven. Terwijl ik ‘m regelmatig maak en ook vaak als suggestie geef bij een Marokkaanse tajine. Ik wil ‘m graag delen dus ik maakt de salade bij een ander gerecht dat ik toch al ging beschrijven. Op de foto bij de salade Maroccaine staat op de achtergrond zaalouk en een komkommersalade met olijfolie, knoflook en witte wijnazijn.

Een salade Maroccaine wordt vaak met arganolie aangemaakt. Dit geeft de salade zijn typische smaak. Als je geen arganolie hebt kun je ook goeie olijfolie gebruiken. Arganolie is een plantaardige olie die gewonnen wordt uit pitten van vruchten die aan de arganboom groeien. De vrucht lijkt op een olijf, maar dan groter en ronder. In de vrucht zit een noot waar pitten in zitten. De pit die erin zit wordt gebruikt voor de olie. Er is veel kracht nodig om de noot te kunnen kraken. De arganboom is een bedreigde boomsoort die alleen nog maar voorkomt in het zuidwesten van Marokko en een deel van Algerije. Omdat de boom zo zeldzaam is en omdat het veel handwerk vergt om de olie te maken, is de arganolie een dure oliesoort. Arganolie wordt gebruikt in gerechten en wordt ook voor medische doeleinden gebruikt.

salade Maroccaine

500 g van de heerlijkste rijpe (tros)tomaten, in stukjes gesneden
1 eetl. verse citroensap
1 eetl. arganolie
1 eetl. platte peterselie, fijngehakt
zout en peper

Meng in een ruime kom de tomatenstukjes met de citroensap, de arganolie en de helft van de peterselie. Breng de salade op smaak met zout en peper. Schik de salade in een schaaltje. Bestrooi de salade met de rest van de peterselie.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.