recepten

Schenkel met bonen

Het is tijd om de slowcooker weer eens te gebruiken. Ik vind het erg handig dat ik ‘s ochtends alle ingrediënten erin kan doen en ‘s avonds alleen nog maar het eten hoef op te scheppen. Het wordt vanzelf gaar en lekker.

Ik heb nog een kleine oogst prachtige Borlottibonen die ik gedroogd heb. Van die prachtige witte boontjes met strepen. En waarvan de peulen ook zo mooi gevlamd zijn. Er was nog zo’n 175 gram gedroogde Borlottibonen over nadat ik een paar bonen gered heb om in het voorjaar opnieuw te zaaien. De overgebleven bonen heb ik 24 uur in ruim water laten weken. Vervolgens zijn de bonen een uur zachtjes gekookt totdat ze gaar zijn. Toen waren ze in gewicht toegenomen tot 450 gram.

En ik kocht afgelopen zaterdag een schenkel van een lokale biologische koe bij Stadsboerderij Almere. Samen met de bonen vormen ze de basis voor deze bonenschotel.

CvdB_bonen

550 g schenkel
2 uien, in stukken gesneden
1 rode paprika, in stukken gesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
200 g wortel, in kleine blokjes gesneden
350 g passata
400 g runderbouillon

2 theel. tacomix
6 druppels tabasco
3 theel. grijs zeezout
450 g gare bonen (bijvoorbeeld Borlotti of kidney of bruine bonen)
1 eetl. roomboter

Leg de schenkel in de slowcooker. Strooi de tacomix over de schenkel. Schenk de runderbouillon en de passata over de schenkel.

Smelt de roomboter in een koekenpan en bak de ui, de paprika en de knoflook 5 minuten op matig hoog vuur. Roer de wortel erdoor en bak alles nog een paar minuten. Zet het vuur uit en verdeel de groentes over de passata.

Druppel de tabasco in de slowcooker en verdeel het zout erover. Leg de bonen bovenop. Zet de slowcooker 8 uur op low.

We aten de bonenschotel met gebakken aardappels en gekookte broccoli. Twee dagen later aten we de bonenschotel met witte rijst en Griekse salade.

bonenschotel met schenkel

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.