recepten

soep van pastinaak met spekjes

Een van mijn favoriete groentes met een echt eigen smaak. Een paar jaar geleden werd het nog geschaard onder de vergeten groentes. Alleen met moeite verkrijgbaar bij iemand die het teelde, soms bij de biologische winkel of alleen in uit je eigen moestuin. Tegenwoordig is pastinaak zelfs bij veel supermarkten gewoon op de groente-afdeling te vinden.

Soep is een gemakkelijke manier om de smaak van een groente tot z’n recht te laten komen. Dus fijn om op zo een groente uit te proberen die je nog niet kent.

soep van pastinaak met spekjes

1 kilo pastinaken, in plakjes gesneden
2 uien, in ringen gesneden
1,5 l koude kippenbouillon (of groentebouillon)
1 eetl. roomboter
200 g spekreepjes
2 eetl. platte peterselie, fijngehakt
3 theel. grijs zeezout (mijn zelfgemaakte kippenbouillon bevat nog geen zout)

Doe de pastinaken en de uienringen in de koude bouillon in een soeppan met het zout. Vul de pan eventueel aan met nog wat water als de groentes niet helemaal onder het vocht staan.

Zet het vuur aan en laat de soep aan de kook komen. Als de soep bubbelt, zet dan het vuur heel laag en leg de deksel op de pan. Laat de soep zo een half uurtje zachtjes pruttelen.

Bak ondertussen in een koekenpan de spekreepjes in de roomboter een beetje knapperig. Als de pastinaken in de soep gaar zijn kun je de soep met een staafmixer pureren.

Schep de soep in soepkommen. Bestrooi elke soepkom met wat gehakte peterselie en schep voorzichtig een eetlepel spekreepjes in het midden op de soep. Serveer meteen.

You may also like...

3 Comments

  1. Tess says:

    Voor hoeveel personen is deze soep?

    1. Cathelijne says:

      Dat is afhankelijk van hoe grote eters je hebt. Ik schat in dat het gemiddeld voor 6 personen is.

  2. […] de Foodblogswap van april kookte ik van het blog van Cathelijne. Zij is ontwerper, artworker, draagdoekconsulente… wat eigenlijk niet? Deze creatieve […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.