recepten

speltwraps

Zooo simpel, ook deze ga ik niet meer in de winkel kopen. Het kost even wat tijd, dat kost naar de winkel gaan ook. Zelf maken geeft wel een veel bevredigender gevoel. Helemaal zelluf gemaakt.

Voor de foodblogswap van juni 2015 ga ik Perzische wraps met kip maken. Ik maak er een uitdaging van door ook de wraps zelf te maken. Hier gaan we dan.

Ik gebruik het recept Best ever homemade flour tortillas van het foodblog The Café Sucre Farine. En ja, dit is inderdaad erg goed recept. Het lukt meteen de eerste keer. Ik pas het wat aan omdat ik speltbloem wil gebruiken en een ander soort vet. Ook de hoeveelheden zet ik om van cups naar grammen. Er gaat iets minder water in omdat spelt van zichzelf al wat meer vocht bevat dan tarwe. Dus daar is minder water bij nodig.

Dit recept is voor 16 kleine wraps met een doorsnede van 10 cm.

speltwraps

400 g speltbloem
1 theel. fijn grijs zeezout
1 theel. bakpoeder
70 g kokosolie of rundervet
200 ml lauwwarm water

Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius. Zet er ook meteen een gietijzeren rotiplaat of een pizzasteen in zodat die mee kan verwarmen. Als je geen rotiplaat hebt kun je ook straks op de bakplaat bakken. Let wel op dat je wrap goed gaar wordt. Een bakplaat koelt wat sneller af dan een gietijzeren (roti)plaat of een stenen pizzaplaat.

Roer de bloem, het zout en het bakpoeder in een grote kom door elkaar. Wrijf het vet door de bloem. Als het vet helemaal verdeeld is, maak dan een kuiltje in de berg bloem. Schenk het water in het kuiltje. Roer met twee vingers door het water terwijl je steeds een beetje meer bloem meeneemt. Blijf roeren totdat al het water opgenomen is.

Breng het deeg over op je werkvlak en kneed het nog zo’n 5 minuten goed door. Verdeel het deeg in 16 porties. Bestrooi je werkvlak met bloem en rol van elke deegportie een balletje. Bestrooi met bloem. Als alle balletjes klaar zijn leg je een schone theedoek erover heen. Laat de deegballetjes 15 minuten rusten. Ondertussen kun je de vulling voor de wraps klaarmaken als je ze straks meteen wilt gebruiken.

Rol met een deegroller een deegballetje uit tot een cirkel met een doorsnede van 10 cm. Bestuif deze met een beetje bloem en schuif deze opzij. Rol nog een deegballetje uit tot een cirkel. Bak deze eerste twee wraps op de rotiplaat. Er zullen luchtbellen in de wrap ontstaan en kleine goudbruine vlekjes. Draai de wraps na 30 seconden om en bak ze nog eens 30 seconden aan de andere kant. Pas op met omdraaien, de stoom die uit de luchtbellen kan komen is heel heet. Je wilt dat de wraps gaar zijn met wat goudbruine vlekjes en zacht van structuur. Bewaar de wraps op elkaar gestapeld in een schone theedoek in een mandje. De luchtbellen zullen plat worden en zo blijven de wraps warm en zacht.

Serveer de wraps meteen warm of laat ze in glazen afsluitbare kom afkoelen zodat ze voor later gebruik zacht blijven. Je kunt ze 24 uur bewaren buiten de koelkast in een luchtdichte kom of in een ziplock zakje. Je kunt ze ook invriezen, dan blijven ze jaren goed. Voordat je ze invriest, kun je tussen elke wrap een stukje bakpapier doen zodat ze niet aan elkaar gaan plakken.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.