recepten

saté lilit

Saté lilit is een traditioneel Balinees gerecht. Een saté van gehakt, gemengd met boemboe Bali en kokos. Een heerlijke pittige en smaakvolle combinatie. Het gehakt wordt om een plat stokje of om de dikke onderkant van een stengel sereh (citroengras) gewikkeld. Saté lilit wordt vaak geserveerd tijdens feesten en is ook verkrijgbaar op de pasar (markt) bij eetstalletjes. 

De tot nu toe bij mij bekende saté ayam (kipsaté), saté babi (varkenssaté) en saté kambing (geitenvleessaté) wordt aan een puntig stokje geregen en geserveerd met pindasaus. Saté lilit is een heel andere saté. Deze wordt zonder saus geserveerd. De stokjes zijn niet puntig maar breed en plat zodat het gehaktmengsel gemakkelijker aan het stokje blijft plakken. Lilit betekent “eromheen wikkelen”, wat verwijst naar hoe je het gehaktmengsel om het stokje kneedt en wikkelt in plaats van het vlees aan een stokje te rijgen.

Ik leer saté lilit maken tijdens een kookworkshop bij Balinese Farm Cooking. Een van de beste kookworkshops die ik in m’n leven gedaan heb. Vanuit een Balinese permacultuur moestuin maak je op een heel relaxt tempo verschillende Balinese gerechten met ingrediënten die je zelf uit de moestuin geoogst hebt. Genoeg om je de hele dag bezig te houden.

Het gehakt dat gebruikt wordt, is fijner gemalen dan het gehakt dat je bij ons in Nederland in de winkel koopt. Je kunt gewoon gehakt kopen of stukjes vlees en dat vervolgens heel fijn malen. Meestal wordt er varkensvlees gebruikt maar ik heb verschillende versies gegeten. Saté lilit ikan (vis), ayam (kip), daging (rund) en bebek (eend).

saté lilit

voor 6 satéstokjes:

250 g fijn gemalen varkensgehakt
30 g geraspte kokos
1 eetl. boemboe Bali
1 theel. gula jawa (palmsuiker)
1/4 theel. zout
1/4 theel. gemalen peper
2 eetl. kokosmelk
2 blaadjes kaffir limoenblad, ontdaan van de nerf en in dunne reepjes gesneden
sap van 1/4 kaffir limoen

saté lilitMeng alle ingrediënten goed door elkaar. Je weet dat het goed gemengd is als je ruikt dat de heerlijke kruidige aroma’s vrij komen.

Verdeel het mengsel in 6 porties. Rol van elke portie een balletje. Neem een plat satéstokje en masseer het balletje er van boven naar beneden omheen zodat het er langwerpig omheen vast zit. Doe zo ook de rest van de balletjes.

Gril de saté gaar boven een houtskool barbecue totdat de kleur licht gebruind is. Je kunt de saté ook in een lage ruime pan in een dun laagje kokosolie bakken of in grilpan ingekwast met een beetje kokosolie.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.