recepten

sayur urab

Dit is een groentesalade die bestaat uit geblancheerde (kort gekookte) groentes. Ik leerde dit recept maken tijdens een kookworkshop bij Balinese Farm Cooking. Door de toevoeging van limoenblad krijgt dit gerecht meteen een heel Oosters smaakje. 

De Balinezen eten nauwelijks rauwe groentes of rauwe sla. Meestal zijn groentes gekookt in een soep of curry, gestoomd of geblancheerd. Deze sayur urab wordt afgekoeld gegeten. Het is een gerecht dat gemakkelijk mee te nemen is voor lunch op het werk, tijdens een uitje of voor een picknick.

De kokos is het meest smaakvol als je vers geraspte kokos kunt krijgen. Ik koop het bij de toko uit de vriezer. Anders kun je gedroogde geraspte kokos gebruiken. Week deze dan een half uurtje in een paar eetlepels warm water.

Als je er een puur vegetarische versie van wilt maken dan kun je de trassi achterwege laten.

sayur urab

harde groentes:
250 g kouseband, in stukjes van 4 cm gesneden
250 g wortel, julienne gesneden
250 g snijbonen, in dunne reepjes gesneden

zachte groentes:
250 g spinazie, grof gesneden
150 g taugé
250 g Chinese kool, in reepjes gesneden

smaakmakers:
7 shalotjes, in dunne plakjes gesneden
5 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
3 rode pepers of een halve rode paprika, in plakjes gesneden
1/2 theel. trassi
1 theel. fijn grijs zeezout of fleur de sel
1/2 theel. versgemalen peper
4 eetl. kokosolie
50 gram geraspte kokos
3 blaadjes daun salam (limoenblad), in fijne reepjes gesneden
sap van 1 limoen

Zorg dat je de groentes apart in schaaltjes klaar hebt staan. Breng in een soeppan een ruime hoeveelheid water aan de kook. Doe de wortel in een vergiet en hang deze, met de wortel ondergedompeld, 5 minuten in het kokende water totdat de wortel beetgaar is. Laat de wortel boven de pan uitlekken en doe de wortel in een ruime kom. Herhaal dit met de kouseband (1 minuut), snijbonen (2 minuten) en de zachte groentes (ieder een halve minuut).

Verwarm de kokosolie in een wok of koekenpan. Bak de shalotjes, de knoflook en de rode peper of paprika op hoog vuur in een paar minuten goudbruin. Doe de trassi erbij en bak nog 1 minuut door. Roer het zout en versgemalen peper erdoor en zet het vuur uit.

Doe de geraspte kokos in een kom en schep het knoflookmengsel erdoor. Schep de reepjes limoenblad door het kokosmengsel en schep het met de groentes door elkaar. Breng de sayur verder op smaak met het sap van de limoen.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.