recepten

alcoholvrije glühwein

Voor een zonnewende feestje op 21 december heb ik het op me genomen om een alcoholvrij aperitief te maken. Een drankje dat je van binnenuit verwarmd past hier wel heel erg bij. Voor 60 mensen. Voor het feestje maakte ik 12 liter. De hoeveelheid ingrediënten hieronder is voor 1 liter.

De appel-zwarte bessensap komt van de Warmonderhof in Dronten en heb ik besteld bij de Hofweb. Waar ik wekelijks een bestelling doe. Als je geen appel-zwarte bessensap kunt krijgen zou je het kunnen vervangen door een andere donkere sap. Bijvoorbeeld appel-kersensap. Deze zag ik bij de supermarkt om de hoek.

Het is de tijd dat de Hofweb bloedsinaasappels in overvloed heeft. Voor de grote portie heb ik een mix gebruikt van gewone sinaasappels en bloedsinaasappels. Voor de smaak maakt het niet een groot verschil. Het ziet er vooral spectaculairder uit.

500 ml appel-zwarte bessensap
250 ml troebele appelsap
150 ml sinaasappelsap
1 eetl. rietsuiker
1 sinaasappel, in parten gesneden
2 kaneelstokjes
2 stukjes steranijs
10 kruidnagels
2 laurierblaadjes
1 cm verse gember, in plakjes
snufje nootmuskaat
5 kardemomzaaddoosjes

Doe alle sappen bij elkaar in een pan met dikke bodem. Doe de sinaasappelparten en de specerijen erbij. Breng het geheel aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes bubbelen.

Doe het vuur uit, doe de deksel op de pan en laat de specerijen 2 uur in de sap trekken.

Zeef de sap en hou de kaneelstokjes, de sinaasappelpartjes en de steranijs apart om de glaasjes later mee te garneren.

Verwarm de sap opnieuw en serveer in hittebestendig glaasjes met de apart gehouden specerijen over de glaasjes verdeeld. De sap is koud ook heerlijk.

Als je het lekker vindt wanneer er een bittertje in de sap zit, doe dan tijdens het koken de rasp van een hele sinaasappel in de pan erbij.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.