recepten

boerenkoolsalade met tahindressing

Afgelopen weekend hielp ik een vriend met een catering. Drie volle dagen ontbijt, lunch en diner koken voor een groep van 30 personen. Met een aantal uitdagingen qua dieetwensen. Voornamelijk veganistisch en glutenvrij. De meeste gerechten hebben we veganistisch en glutenvrij kunnen maken. Net als deze verrassende boerenkoolsalade. Hij proefde ‘m voor het eerst bij de Amsterdamse vestiging van biologisch en vegetarisch restaurant Spirit. En wij maakten ‘m als een van de lunchsalades op zaterdag. En wegens succes hebben we ‘m op zondag nog een keer gemaakt.

Een boerenkoolsalade valt of staat met de dressing en garnering. Deze heeft zachte avocado, frisse granaatappel en zoetzure gedroogde cranberries om de boerenkool te verrijken. De stevige dressing heeft alle smaken in zich om de salade helemaal af te maken. Met o.a. tahin (beetje bitter en nootachtig), ahornsiroop (zoet), limoensap (zuur), appelciderazijn (zuur) en shoyu (zout) pept de dressing een eenvoudige boerenkool helemaal op.

Hier een paar tips om een fantastische boerenkoolsalade te maken. Snij de nerven weg. Het maakt niet uit welke variant boerenkool je gebruikt, je wilt eerst de nerven weghalen. De nerven zijn te taai voor in de salade. Kook ze in stukjes zachtjes als bijgerecht of geef ze lekker aan de kippen of gooi ze op de composthoop.
Snij de boerenkool in kleine bitsize stukjes. Je wilt niet op grove bladeren hoeven te kauwen. En dan, masseer de boerenkool. Klinkt misschien gek, maar het maakt veel verschil. Knijp in de gesneden bladeren. Het hoeft niet lang te duren, 30 seconden is voldoende. Het zorgt ervoor dat de bladeren wat zachter worden en niet meer zo in je mond kriebelen.

De dressing is een hoeveelheid voor twee keer. Je kunt de dressing met gemak een week in de koelkast bewaren. De dressing is ook heerlijk over gegrilde groentes of op een linzen- of bonensalade.

boerenkoolsalade met tahindressing

salade:
300 g ongesneden boerenkoolbladeren (of 220 g gesneden boerenkool zonder nerf)

garnering:
1 avocado, geschild en in de lengte in halve plakjes gesneden
2 handen vol gedroogde gezoete cranberries
1/2 granaatappel, pitjes bewaard

dressing (voor 2x):
3 eetl. tahin
2 eetl. ahornsiroop of rauwe honing
2 eetl. appelciderazijn
sap van 1 limoen
2 eetl. shoyu
4 eetl. olijfolie
1/4 theel. fijn grijs zeezout

Snij de boerenkool fijn en masseer de boerenkool zoals hierboven beschreven. Maak de dressing. Klopp alle ingredienten door elkaar met een garde, een staafmixer of in de keukenmachine.

Doe dan de dressing over de salade en masseer de dressing met je handen in de salade. Je hoeft niet voorzichtig te doen zoals je met bladsla wel zou doen. De boerenkool kan wel tegen een stootje. Laat de aangemaakte salade 10 minuutjes marineren.

Hou een eetlepel granaatappelpitjes achter en schep de avocado, de cranberries en de granaatappelpitjes met je handen door de salade. Strooi de achtergehouden granaatappelpitjes voor het serveren op de salade.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.