recepten

courgettesoep met mosterd

De courgettes in onze nieuw moestuin zijn wat aan de late kant, maar eindelijk geven ze sinds een paar weken vruchten. Afgelopen week heb ik er eentje over het hoofd gezien. En ze groeien elke dag zichtbaar. Dus toen ik vandaag keek hing er ineens een hele grote courgette aan de plant. Zo zwaar als 2 gewone supermarktcourgettes samen. Courgette kan een beetje schuimig van binnen worden als-ie groot wordt. Dat viel met deze nog mee. Er zaten wel al wat grotere zaden in. Die vind ik niet zo lekker als de courgette bijvoorbeeld in plakjes gegrild wordt of door de ratatouille gaat. Deze courgette gaat dus in de soep.

Met mosterd voor een frisse smaak en wat gebakken spekjes met gebakken zonnebloempitten voor een bite.


2 courgettes, in blokjes gesneden
4 uien, in kwarten gesneden
4 teentjes knoflook, in plakjes gesneden
2 eetl. Dijonmosterd
een handvol platte peterselie
100 g gerookte spekreepjes
100 g zonnebloempitten
2 eetl. boter
peper en zout

Verhit de boter in een soeppan met dikke bodem. Bak de ui in de boter in 10 minuten zachtjes totdat de uien gekarameliseerd zijn. Roer de knoflook er door en laat het nog een paar minuten bakken.

Voeg de courgette, de mosterd, de peterselie en wat zout en peper toe. Roer goed door elkaar en doe er zoveel water in dat de groentes net onder water staan. Zet het vuur hoog en laat de soep aan de kook komen. Als de soep bubbelt, zet het vuur dan klein en laat de soep met de deksel op de pan heel zachtjes bubbelend in 20 minuten gaar worden.

Pureer de soep met een staafmixer. Breng de soep verder op smaak met zout en peper. Hou de soep warm op heel laag vuur en bak ondertussen de spekreepjes.

Doe de spekreepjes in een pan en bak ze 5-7 minuten totdat het vet uit de spekjes is gesmolten en de spekjes gaar zijn. Doe de zonnebloempitten erbij en bak ze een paar minuten mee totdat de zonnebloempitten goudbruin zijn.

Serveer de soep met een schepje van het spekjes-zonnebloempittenmengsel in het midden.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.