recepten

zoete wintersalade

Een paar weken geleden hielp ik mee met een weekend lang koken voor een groep van 30 personen. We maakten onder andere boerenkoolsalade met tahindressing en deze zoete koolsalade, geïnspireerd door het recept van Sweet Winter Slaw uit het boek Plenty van Yotam Ottolenghi.

Het originele recept heeft naast mango ook papaya in de salade zitten. Ik kon niet aan papaya komen en heb die daarom niet in het recept verwerkt. Als je wilt kun je er nog plakjes papaya aan toevoegen.
Yotam gebruikt macademia’s maar die vond ik zo prijzig dat ik als alternatief pecannoten heb gebruikt.

Als je de buitenste groene bladeren van een savooiekool eraf haalt kom je halverwege op de lichtgekleurde bladeren. Deze hebben geen licht gekregen en zijn daarom niet zo donker als de buitenste bladeren. Deze lichte en kleinere bladeren zijn het meest geschikt om in de salade te gebruiken.

Voor het snijden van de rode kool gebruikte ik mijn zuurkoolmes. Dat is eigenlijk een grote mandoline waar je de messen niet van kunt vervangen maar je bent wel snel klaar. Je kunt een gewone mandoline gebruiken of met een heel scherp mes dunne reepjes snijden.

dressing:
sap van 3 limoenen
1 stengel citroengras, in stukjes van 1 cm gesneden
3 eetl. maple siroop
1 theel. zoute sojasaus
1/4 theel. gemalen chilipeper
2 eetl. sesamolie
4 eetl. lichte olijfolie of zonnebloemolie

gekarameliseerde noten:
125 g gebrande pecannoten
1 eetl. kokosolie
2 eetl. lichtbruine basterdsuiker
1/2 theel. fijn grijs zeezout
1/4 theel. gemalen chilipeper

salade:
7 binnenbladeren van een savooiekool, nerf eruit en in dunne reepjes gesneden
1/2 kleine rode kool, in dunne reepjes gesneden
1 mango, in dunne plakjes gesneden
1 Spaanse rode peper, in ringen gesneden
een handvol verse munt, grof gehakt
twee handen vol verse koriander, grof gehakt

voor de dressing:
Doe alle ingrediënten van de dressing, behalve de twee soorten olie, in een klein pannetje. Verwarm de dressing en kook de dressing gedurende 5-10 min in totdat deze een beetje siroperig is geworden. Haal het pannetje van het vuur af, zeef de dressing en laat de dressing afkoelen. Klop de olie er kort doorheen. Let op, niet lang kloppen, anders wordt de dressing erg dik.

voor de gekarameliseerde noten:
Zet een schaal klaar die je bekleed met bakpapier. Doe de noten en de kokosolie in een koekenpan. laat de kokosolie smelten en voeg dan de suiker, het zout en de gemalen chili toe. Blijf roeren zodat de suiker niet aanbrandt. Zodra de suiker gekarameliseerd is, haal de pan van het vuur. In dit stadium kan de suiker in een paar seconden verbranden. Giet de gekarameliseerde noten op het bakpapier. Als de noten afgekoeld zijn kun je ze grof hakken.

voor het in elkaar zetten van de salade:
Doe de savooiekool en de rode kool in een grote saladekom. Voeg alle andere ingrediënten toe behalve de dressing. Schep met je handen alle ingrediënten door elkaar. Voeg de dressing toe en schep de dressing nog even kort door de salade.

You may also like...

1 Comment

  1. […] Zoete wintersalade – Cathelijne […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.