recepten

zoetzure tempeh

Voor onze verhuizing ben ik mijn kookboeken aan het uitzoeken en inpakken. En ik kom een schriftje tegen dat ik kreeg toen ik met de kinderen op Bali een kookworkshop deed bij Balinese Farm Cooking. Een van de beste kookworkshops die ik in m’n leven gedaan heb. Vanuit een Balinese permacultuur moestuin maak je op een heel relaxt tempo verschillende Balinese gerechten met ingrediënten die je zelf uit de moestuin geoogst hebt. Genoeg om je de hele dag bezig te houden.

Een favoriet gerecht van de kinderen is deze zoetzure tempeh. Deze kan zowel warm als koud gegeten worden. Ook zeer geschikt voor een buffet. Als je niet zo van pittig houdt kun je van de rode pepers wat minder gebruiken.

De tempeh wordt eerst gefrituurd en daarna in een marinade afgemaakt. Het frituren kun je het beste niet te lang van te voren doen, dan blijft de tempeh nog wat knapperig.

zoetzure tempeh

voor het frituren:
1 blok tempeh, in reepjes van 2 cm gesneden
500 ml ontgeurde kokosolie om in te frituren

voor de marinade:
5 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
1 lente-ui, in ringen gesneden
2 rode pepers, in dunne ringen gesneden
1 eetl. kokosbloesemsuiker of gula djawa
1 stengel citroengras, platgeslagen en een knoop in gelegd
2 stuks salamblad
3 citroenen, sap uitgeperst
1/4 theel. zout
1/4 theel. peper

Verhit de 500 ml kokosolie in een wok en bak daarin de tempehreepjes 8-10 minuten totdat ze goudbruin zijn. Schep de tempehreepjes eruit en laat ze uitlekken. Laat de kokosolie afkoelen. Schep de kokosolie uit de wok en laat een hoeveelheid van 3 eetlepels in de wok.

Zet het vuur onder de wok weer aan en verhit de kokosolie. Bak de knoflook een minuutje totdat de knoflook half gaar is. Doe de lente-ui en de rode peper erbij en roerbak alles totdat het goudbruin is.

Voeg de suiker toe en wacht totdat het gesmolten is. Doe dan de citroengras, het salamblad, het zout en de peper met de citroensap erbij. Roer goed totdat alles door elkaar geroerd is.

Zet het vuur laag en doe de gefrituurde tempeh in de wok erbij. Roerbak de tempeh 3-5 minuten totdat de marinade doro de tempeh opgenomen is. De tempeh is nu klaar om te serveren.

BewarenBewaren

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.