recepten

lavash met merguez

Lavash of lawash is een heel dun, zacht, rechthoekig platbrood uit Perzië. Het behoort ook in Turkije, Armenië en Georgië tot basisvoedsel. Het wordt vaak gebruikt naast de maaltijd of om iets eetbaars in te pakken. Je kunt het krijgen bij winkels die producten uit het Midden-Oosten verkopen. Als je geen lawash kunt vinden, kun je dunne zachte wraps als alternatief gebruiken.

Ik heb gemerkt dat merguez worstjes er in heel veel smaken zijn. De ene is veel vetter of gekruider of zouter dan de ander. Als je de luxe hebt om merguez van verschillende slagers uit te proberen, doe dat dan. Totdat je de merguez gevonden hebt die je het lekkerst vindt. Uiteindelijk zou je ze ook nog eens zelf kunnen maken. Ooit. Ik ga nu voor het gemak van de halal slager in de stad.

Denk eraan om de haydari een dag van te voren klaar te zetten zodat de yoghurt kan uitlekken. Als je dit nu leest en het zodadelijk wilt eten zou je in plaats van haydari ook wel volvette (10%) Griekse of Turkse yoghurt kunnen gebruiken. Die is ook wel stevig.

tomatensaus
1 1/2 rode paprika, in kleine stukjes
1 ui, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
500 ml passata
1 eetl. za’atar of gedroogde tijm
olijfolie
zout en peper

spiesjes
1 courgette, in de lengte door tweëen gesneden en vervolgens in blokjes
1/2 rode paprika, in grove stukken
1 eetl. za’atar of gedroogde tijm
olijfolie
zout en peper
satéprikkers

en verder
8 bladeren van een Romana sla
haydari van 1/2 liter yoghurt
8 merguez worstjes
4 lawash
olijfolie

Bak voor de tomatensaus de paprika met de ui en knoflook in een scheutje olijfolie in een braadpan totdat de ui glazig ziet.

Roer de za’atar of de tijm erdoor en doe dan de passata erbij. Laat het geheel met de deksel op de pan 20 minuutjes op zacht vuur pruttelen. Maak de tomatensaus op smaak met zout en peper.

Bereid ondertussen de spiesjes voor. Steek de courgettestukjes en paprikastukjes aan satéprikkers. Smeer met een bakkwast wat olijfolie over de groentes en bestrooi met za’atar of tijm en wat peper en zout.

Leg de lavash klaar met twee bladeren Romana sla op elk stuk lavash. Zet een schaaltje met de tomatensaus en een schaaltje met de haydari erbij klaar.

Gril de spiesjes op een barbecue gaar. Gril ook meteen de merguez gaar.

Verdeel de tomatensaus over de lavash. Haal de groentes van de spiesjes en leg die met twee merguez tegelijk op een lavash. Verdeel de haydari over de vulling. Rol de lavash op en het is klaar om opgegeten te worden.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.