recepten

caramel chai blondies

In plaats van brownies zijn dit blondies. En nog veganistisch ook. Op smaak gebracht met chai masala. De basis van dit recept komt van het blog It’s Live Be. Met een paar aanpassingen is het resultaat zoals op de foto.

Als eerste heb ik de hoeveelheiden omgerekend van Amerikaanse naar metrische maten. Ik vond de eerste versie te zoet dus ik heb minder suiker gebruikt. Verder vind ik mijn eigen chai masala helemaal perfect, dus heb ik die erin gedaan in plaats van losse specerijen. Kokosolie heb ik altijd in huis en ik ben geen fan van plantaardige boter. Dus die heb ik vervangen.

Dit recept is voor ongeveer 12 stukjes. Als je ze na het afkoelen in een luchtdichte bak bewaart blijven ze 2 dagen goed. Als je ze wat langer bewaart blijft de smaak nog wel goed maar worden ze wat zachter en plakkeriger.

Voor een glutenvrije versie vervang je het zelfrijzend bakmeel door glutenvrij meel. Doe er 4 in plaats van 1 theelepel bakpoeder in. Let op, de blondies gemaakt van glutenvrij meel zijn wat zanderiger van smaak en zullen wat gemakkelijker uit elkaar vallen. Ze blijven ook wat compacter. Daarom zou je een iets kleinere ovenschaal kunnen gebruiken zodat ze toch nog een fatsoenlijke dikte hebben.

100 g kokosolie
100 g lichtbruine basterdsuiker
75 g ongezoete appelmoes
2 theel. vanillesuiker
170 g zelfrijzend bakmeel
1 theel. bakpoeder
4 theel.
chai masala
snufje zout

Verwarm de oven voor op 175˚C. Smelt de kokosolie en doe de gesmolten kokosolie samen met de basterdsuiker, de appelmoes en de vanillesuiker in een kom. Roer alles door elkaar.

Meng het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder en de chai masala in een andere kom door elkaar.

Doe de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en roer alles kort door elkaar. Bekleed een bakvorm van 18 x 25 cm met bakpapier. Schenk het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant van het beslag met de achterkant van een lepel wat gladder.

Bak het 20 tot 25 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker of het van binnen gaar is. Als je de satéprikker in het baksel prikt en hij komt er schoon uit dan is het klaar.

Laat de baksel eerst afkoelen voordat je de blondies gaat snijden.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.