recepten

chocolade-tahin-havermoutrepen

Hmmm weer zo’n uitdaging om een glutenvrij en veganistisch dessert te maken kunnen tackelen. Met het recept van deze havermoutrepen dat ik slechts een klein beetje heb aangepast. De eerste test was meteen goed.

Fijn dat er al wat metrische maten bij staan. Het aantal milliliters kokosolie en tahin heb ik wel nog omgezet naar grammen. En ik heb ahornsiroop gebruikt als zoetmaker. Verder heb ik gemerkt dat het havermengsel niet zo gemakkelijk te verdelen is over de bodem. Toen heb ik bedacht om al het havermengsel als basislaag te gebruiken en bovenop de chocoladelaag wat sesemzaadjes te strooien. Omdat de kardemom verdween in de smaak van de chocolade heb ik er in de ingrediƫntenlijst iets meer van gemaakt dan in het originele recept staat.

Je kunt zelf gemakkelijk havermeel maken door havervlokken te malen in de keukenmachine of het bakje dat bij de staafmixer zit.

Ze bewaren goed, na 2 dagen waren ze nog steeds lekker stevig. En toen waren ze op dus ik heb niet getest niet hoe lang ze maximaal houdbaar zijn. Je kunt er 12 stukjes uit halen. Of wat minder als je ze wat groter wilt maken.

Voor de havermoutlaag:
155 g havermoutvlokken
110 g havermeel
2 theel. kardemom
1/4 theel. fijn grijs zeezout
100 g kokosolie
2 eetl. ahornsiroop

Voor de vulling:
140 g pure chocola met minimaal 70% cacao
130 g tahin
2 eetl. ahornsiroop
2 eetl. ongeroosterde sesamzaadjes

Meng de havermoutvlokken en het havermeel met het zout en de kardemom in een kom. Voeg dan de kokosolie en de ahornsiroop toe en meng goed.

Leg een laag bakpapier in een ovenschaal van 18 x 25 cm. Verdeel het mengsel over de ovenschaal en druk de laag goed aan. Zet de ovenschaal een kwartier in de vriezer.

Maak ondertussen de chocoladelaag. Breek de chocolade in stukjes en smelt de chocolade au bain marie. Doe hiervoor de chocolade in een RVS kommetje dat je op een pan zet met kokend water. Zorg dat het water het kommetje niet raakt. Smelt zo de chocolade al roerende. Voeg dan de tahin en ahornsiroop toe en meng alles goed.

Schenk het chocolade-tahinmengsel over de havermoutbasis en bestrooi de chocoladelaag met sesamzaadjes. Zet het geheel nog een half uurtje tot een uur in de vriezer.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.