recepten

Peynirli Pide

Toen ik in Amsterdam-West woonde aan de Jacob van Lennepkade, kocht ik regelmatig een Turks broodje gevuld met feta bij een van de Turkse bakkers in de buurt van de Kinkerstraat. Nu in Almere kan ik alleen de varianten vinden die van bladerdeeg gemaakt zijn. Die vind ik minder lekker. Ze zijn vaak slapper, plakkeriger en veel vetter dan de peynirli pide.

Ik heb geitenkaasfeta gebruikt. Uit zo’n blik dat je bij de Turkse of Marokkaanse winkel in de koeling kunt vinden. Het breekt gemakkelijk fijn in stukjes en kruimels.

Peynirli Pide

voor het deeg:
600 g tarwebloem
2 theel. grijs zeezout
150 ml lauwwarme melk
200 ml lauwwarm water
10 gedroogde of 25 g verse gist
2 theel. honing
2 eierdooiers

voor de vulling:
400 g feta
2 eetl. platte peterselie, fijngehakt
4 eieren

Peynirli Pide

Doe de melk en het water in een maatbeker. Roer het gist en de honing erdoor. Laat het gistmengsel zo’n 10 minuten staan. Als de vloeistof gaat bubbelen is het klaar voor gebruik en weet je dat het gist actief is.

Doe de bloem met het zout in een kom en roer het doorelkaar. Schenk het gistmengsel erbij. Kneed het deeg kort tot een deegbal. Leg de deegbal in de kom en dek de kom af met plastic folie of een vochtige theedoek. Laat de deegbal op een warme tochtvrije plek minimaal 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.

Verkruimel de feta in een kom en meng de peterselie erdoor. Zet het fetamengsel tot gebruik in de koelkast.

Verdeel het deeg in 6 stukken. Rol elk deegstukje plat tot een ovale vorm van een centimeter dik. Verdeel het fetamengsel in de lengte over de 6 stukken.

Vouw de randen dicht en smeer de bovenkant van de randen in met losgeklopte eidooier.

Leg de pides op een met bakpapier bekleede bakplaat en bak ze 20-25 minuten in de oven totdat ze goudbruin zijn. Check tussendoor even of het niet te hard gaat en verlaag de temperatuur dan een beetje.

Serveer de pides het liefst nog warm. Maar ook lekker om mee te nemen onderweg, voor lunch of een picknick.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.