recepten

Puy linzensalade met basilicum

Bij het ordenen van de voorraadkast vond ik ergens achterin een potje gedroogde Puy linzen. Ik wil wat minder op voorraad hebben dus ben langzaamaan wat dingen aan het opmaken.

Deze salade is heel geschikt om mee te nemen. Maak ‘m wel zo kort mogelijk van te voren aan. De smaak van de basilicum verdwijnt na een paar uur.

Puy linzen hebben de eigenschap dat ze tijdens het koken niet uit elkaar vallen en dus een mooie basis vormen om te gebruiken als salade. Ze smaken een beetje nootachtig en hebben weinig extra smaken nodig om lekker te zijn.

Neem de beste olijfolie die je kunt krijgen. En goeie tomaatjes. Omdat deze salade weinig ingrediënten heeft valt of staat-ie met de kwaliteit van de ingrediënten.

325 g. gedroogde Puy linzen
400 g. gemengde cherry tomaatjes, door de helft

1/3 komkommer, in blokjes
1 bosje basilicum, blaadjes in stukjes gescheurd
100 ml olijfolie
peper en zout

Je hoeft de linzen niet voor te weken. Kook de linzen in 30 minuten zachtjes gaar in ruim water zonder zout. Laat de linzen in een zeef uitlekken en doe ze in een wijde kom om af te koelen. Schep alvast de helft van de olijfolie door de linzen.

Breng de linzen op smaak met zout en peper. Schenk de rest van de olijfolie over de linzen en strooi de basilicum erover heen. Schep de salade kort door. Breng de salade op smaak met zout en peper.

Maak een schaal op met aan de rand de stukjes tomaat en komkommer. Schep de linzensalade in een bergje in het midden en serveer meteen.

Je kunt de salade ook een dag in de koelkast bewaren. Haal de salade een uur voordat je ‘m gaat eten uit de koelkast zodat-ie niet meer ijskoud is. Schep ‘m dan voor het serveren even door en schenk er een beetje extra olijfolie erover heen.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.