Cathelijne van den Bercken

Quiche met savooiekool en ricotta

Mijn kinderen houden niet zo van kool, dus die verwerkt ik vaak in en quiche. Dan vinden ze het ineens lekker als het in de vorm van een taart is.

Ik vond nog wat bladerdeeg in de vriezer dat op moest. Meestal gebruik ik zelfgemaakt zanddeeg voor een quiche, maar met bladerdeeg gaat het ook. Als je geen bladerdeeg in huis hebt kun je in het recept van deze quiche lezen hoe je zelf het zanddeeg kunt maken met bloem, boter, ei, water en zout.

1 savooiekool, hart eruit en in reepjes gesneden
snufje nootmuskaat
150 ml volle melk
150 g ricotta
100 g geraspte oude kaas
6 eieren
7 velletjes roomboterbladerdeeg, bevroren
25 g roomboter

Smelt de boter in een pan met een dikke bodem. Doe de gesneden savooiekool en een snufje nootmuskaat er in en roerbak op middelmatig vuur een paar minuten totdat de kool een beetje geslonken is. Doe de melk erbij, een beetje zout en peper en laat met de deksel op de pan 10 minuten zachtjes stoven. Haal dan de deksel van de pan en laat de melk gedurende 5 minuten inkoken. Proef of de kool zout genoeg is. Laat de kool wat afkoelen terwijl je ondertussen de andere ingrediënten voorbereid.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Haal de bladerdeegvellen uit de vriezer en leg ze los van elkaar op de aanrecht om een beetje te kunnen ontdooien.

Doe de kaas, de ricotta, de eieren en een snufje zout in een kom. Roer luchtig met een vork totdat alles goed gemengd is.

Leg een stuk bakpapier op de losse bodem van een springvorm en klem dan de vorm erop vast. Verdeel de bladerdeegvellen over de springvorm. Op de bodem in het midden eentje, dan vier naar de zijkanten en de laatste twee snij je diagonaal doormidden en gebruik je voor de vier driehoekvormen die nog opgevuld moeten worden.

Schep de afgekoelde kool door het eiermengsel en stort de vulling in de springvorm. Bestrooi de quiche met zonnebloempitten en vouw de randen van het bladerdeeg naar binnen.

Zet de quiche 45 min. in de oven. Serveer met een frisse salade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

zoek

myTaste.be