recepten

Spaanse bonen met spinazie en tomaat

Zo simpel om te maken, met een paar ingrediënten en nog snel klaar ook. Lekker met brood of rijst.

Ik gebruik het liefst van die grote witte Spaanse bonen. Ik heb ze in de tuin staan maar ze zijn nog niet rijp, dus ik gebruik voor nu Limabonen uit een pot. Je kunt ook gedroogde bonen gebruiken die je een nacht voorweekt.

Pimentón is poeder gemaakt van geroosterde paprika. Je kunt het krijgen bij de Spaanse delicatessenwinkel en sommige supermarkten. Het geeft een zoetige en lichte rooksmaak aan het gerecht waardoor het een speciale smaak krijgt. Hierdoor is het niet meer een soort eenvoudige saaie witte bonen in tomatensaus is, maar een gerecht waarmee je best indruk kunt maken.

1 ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 theel. pimentón
2 blaadjes laurier
400 g lima bonen
400 g gepelde tomaten
een handvol verse wilde spinazie, grof gehakt
zout en peper
olijfolie

handvol platte peterselie, gehakt

Verwarm een scheutje olijfolie in een ruime gietijzeren braadpan op middelhoog vuur. Bak de uien 3 tot 5 minuten totdat ze glazig zien maar niet gebruind zijn.

Voeg de knoflook, pimentón en laurierblaadjes toe en bak nog een minuutje door.

Doe de bonen en de tomaten in de pan erbij. Roer de tomaten erdoor en breek ze in wat kleinere stukken. Breng op smaak met zout en peper. Roer goed door en zet het vuur laag. Laat het geheel met de deksel op de pan een kwartiertje zachtjes pruttelen. Roer af en toe zodat het niet aan de bodem gaat plakken.

Als de schotel klaar is, roer dan op het laatst moment vlak voor het serveren, de spinazie erdoor. Bestrooi het gerecht met wat gehakte platte peterselie.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.