recepten

vegan Spaanse tortilla met aardappel

Eigenlijk is het heel simpel om ei te vervangen voor het maken van een tortilla. In dit geval met kikkererwtenmeel en water. Kikkererwtenmeel heet ook gram flower en kun je kopen bij de Hindoestaanse winkel of vaak ook wel bij een Marokkaanse winkel of een toko. En het lijkt na het bakken nog op een echte tortilla ook.

Lekker bij de Spaanse bonen met spinazie en tomaat. Of notengehaktballetjes in tomatensaus als je je hele maaltijd veganistisch wilt houden.

Als je aan zwart zout (kala namak) kunt komen kun je een ei-achtige smaak eraan toevoegen. Doordat er een kleine hoeveelheid zwavel in dit ongeraffineerde Indiase zout zit, geeft het een beetje de smaak van hardgekookte eieren af.

voor de vulling:
750 gram vastkokende aardappelen
1 kleine ui, fijngesnipperd
1/2 theel. grijs zeezout

versgemalen peper
200 ml water

voor het beslag:
140 g kikkererwtenmeel
240 ml water
1/2 theel. grijs zeezout
1 eetl. edelgist
snufje Kala Namak

1 eetl. bieslook, fijngeknipt

Schil de aardappels en snij ze in de lengte door midden. Snij ze vervolgens in plakjes van 3 mm dik.

Verhit twee eetlepels olijfolie in een pan die niet gauw aanbakt. Als de olie heet is, doe dan de aardappelplakjes, de uisnippers en 1/2 theelepel zout in de pan. Bak de aardappels onder regelmatig omscheppen vijf minuten op middelhoog vuur.

Doe 200 ml water in de pan erbij en zet het vuur laag. Laat de aardappels met de deksel op de pan in zo’n 15 minuten gaar worden. Schep de aardappels tussendoor af en toe om. Als ze gaar zijn, schep ze dan uit de pan en zet ze even opzij in een kom.

Meng ondertussen in een kom de ingrediƫnten voor het beslag behalve de kala namak. Klop alles door elkaar met een vork totdat er geen klontjes meer in het beslag zitten. Als er nog wat klontjes in zitten kun je het beslag een kwartiertje laten staan, dan zijn ze opgenomen door het water en heb je er geen last meer van.

Doe het aardappel-uienmengsel in de kom bij het beslag erbij. Schep alles door elkaar zodat alle aardappelschijfjes met beslag bedekt zijn.

Schenk een flinke scheut olijfolie in de bakpan die je eerder gebruikte. Je hoeft ‘m niet schoon te maken. Zet het vuur halfhoog en schenk de beslagmix in de pan. Bak zo een zijde zonder deksel op de pan vijf minuten.

Schuif de tortilla op een deksel, keer de pan om op de deksel (pas op dat er geen olie meer druppelt) en draai de pan om zodat de tortilla op de andere kant gebakken kan worden. Kook deze kant ook vijf minuten zonder deksel op halfhoog vuur. Draai de tortilla nog een keer om en bak de eerste zijde nog eens vijf minuten totdat de tortilla helemaal gaar is van binnen.

Strooi een snufje Kala Namak erover voor een ei-smaak. Serveer met wat fijngeknipte bieslook.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.