recepten

appelkruimelgebak

Appelkruimelgebak of Apple Crumble. Dat is appeltaart voor luie mensen. Want je hoeft geen deeg te maken dat je vervolgens uit moet rollen en op goed geluk in je bakvorm moet zien te krijgen. Nee, gewoon hup het deeg met de hand kneden totdat het op een mix van broodkruimels en strandzand lijkt en verdelen over het fruit.

In dit recept worden er appels gebruikt. Maar je kunt elke soort stevig fruit gebruiken, eventueel gecombineerd met kleinfruit, bessen of gedroogd fruit. Dit is een basisrecept waarmee je volop kunt combineren. Appels met kersen, appels met verse vijgen, met abrikozen, met aardbeien, met frambozen of appels met rozijnen. Ook lekker is de combinatie appel-rabarber-aardbei. Of doe eens wat geraspte gember door de appels. Of schep een eetlepel chai masala of pumpkin spice mix door de appels voordat je het kruimeldeeg erover verdeeld.

Het kruimeldeeg kun je ongebakken heel goed invriezen. Het blijft korrelig als het ingevroren wordt en je kunt het zo vanuit de vriezer over je fruit in de ovenschaal strooien. Handig om een voorraadje in de vriezer te hebben als er onverwacht iemand langskomt. Al heb je het verse deeg ook snel gemaakt.

600 g appels, geschild en in blokjes gesneden
250 g bloem

100 g geplette havermout
175 g ongezouten roomboter, koud
150 g rietsuiker
1/2 theel. zout

Verwarm de oven voor op 200˚C.

Meng de bloem, de havermout, de roomboter, de rietsuiker en het zout met de hand totdat het lijkt op een mix van broodkruimels en vochtig strandzand.

Doe de appels over een ovenschaal van 15 x 20 cm. Dit is het moment om de appels te mengen met specerijen als je die wilt toevoegen.

Verdeel het kruimeldeeg over de appels. Schud de ovenschaal wat zodat de ruimtes tussen de appels gevuld worden met de kruimels.

Zet de ovenschaal 30 minuten in de oven. Laat de ovenschaal een beetje afkoelen tot eettemperatuur. Je kunt het appelkruimelgebak meteen warm eten. Dat vind ik zelf het lekkerst. Maar koud kan ook. Bewaar het appelkruimelgebak maximaal 2 dagen afgedekt in de koelkast.

You may also like...

2 Comments

 1. Ella van Toorn says:

  Hoi Cathelijne,

  Wat leuk om weer recepten van jou te ontvangen! Hartelijk bedankt. Ik ga de appelcrumble bakken en vraag me af; wordt de onderkant niet heel nat zonder bodem van deeg?

  Alvast bedankt voor jouw reactie.

  Hartelijke groet,
  Ella

  1. Cathelijne says:

   hoi Ella,
   Wat leuk je enthousiasme te lezen.
   Als je appels als basis neemt en niet te veel kleinfruit/bessen gebruikt, dan wordt het in mijn ervaring niet erg nat. Je kunt het dan gemakkelijk eruit scheppen.
   hartelijke groet, Cathelijne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.