recepten

Doi Begun

Zoals vaak wanneer ik van een groente erg veel heb en het moet op, dan ga ik op zoek naar een recept op Pinterest. Ik heb 6 aubergines over die ik iets te veel ingekocht had voor een catering. Ze zijn nog net goed. Ik gebruik twee grote aubergines om deze curry van te maken en de rest ga ik inmaken in zuur.

Ik heb dit recept van Doi Begun als basis gebruikt. Het is een Bengaalse aubergine curry op basis van yoghurt. Door de yoghurt krijgt de curry een heerlijke friszure smaak.

De hoeveelheden heb ik omgerekend en ik heb de bereiding een klein beetje aangepast om het nog gemakkelijker te maken. Ik heb het ook iets minder pittig gemaakt door de groene pepers eruit te laten.

Ik heb uit India Kashmiri rode chilipoeder. Het is een knalrode maar vrij milde chili. Ik kan me voorstellen dat je die niet zomaar in je keuken hebt. Vervang het dan door gewone chilipoeder.

voor 4 personen:
2 grote aubergines (totaal ongeveer 700 gram)
1 eetl. verse gember, fijngeraspt
250 ml volle yoghurt, op kamertemperatuur
2 theel. Kashmiri chilipoeder (of minder als je niet van pittig houdt)
2 theel. gemalen koriander
4 theel. gemalen kurkuma
2 theel. zwarte mosterdzaadjes
2 theel. suiker

een handvol verse koriander, grof gehakt
4 eetl. mosterdolie
1 eetl. ghee
fijn grijs zeezout

Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Was de aubergine schoon en maak ‘m met een schone theedoek droog. Snij de aubergine in plakken van 1 cm dik.

Meng de kurkuma met de mosterdolie en een theelepel zout. Bestrijk de aubergine plakken aan beide zijden met de mosterdolie en leg de ingesmeerde aubergine plakken op de bakplaat.

Bak de aubergine 40 minuten in de oven. Keer de aubergine plakken halverwege om.

Meng ondertussen in een kom de chilipoeder, de gemalen koriander, de suiker en de yoghurt. Als het goed gemengd is, voeg dan 250 ml water toe en roer verder totdat er geen klontjes meer in zitten.

Zet een pan met een dikke bodem op middelhoog voor. Doe de ghee erin. Als de ghee gesmolten is, doe dan de mosterdzaadjes erbij. Als de mosterdzaadjes beginnen te springen, voeg dan de gember toe. Roer een paar minuten totdat de rauwe geur van de gember weg is.

Haal de pan van het vuur en laat deze even een minuut afkoelen. Doe dan het yoghurtmengsel in de pan erbij en blijf ondertussen goed roeren zodat de yoghurt niet gaat schiften.

Zet de pan terug op het vuur. Laat de yoghurt aan de kook komen terwijl je blijft roeren totdat het vet zich scheidt van de yoghurt. Dit duurt een paar minuten.

Doe de aubergine in de pan met de saus erbij totdat de aubergine doordrenkt is met de saus. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe.

Serveer met verse koriander. Ik eet de Doi Begun met Basmati rijst of chapati.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.