recepten

om-je-vingers-bij-af-te-likken-chocoladetaart

Oeh, ik hou vooral van fruittaarten. En ik ben niet zo dol op dingen die van chocolade gemaakt zijn. Maar deze taart kan ik altijd wel een stukje van eten. Ik maak ‘m al jaren. Eerst als dessert bij de luxe picknicks die ik organiseerde. Nu voor verjaardagen en catering op locatie.

Het is een recept van Nigella Lawson dat ik een beetje aangepast heb. Geen zonnebloemolie maar kokosolie en wat minder suiker in de hele taart. Soms ben ik lui en dan maak ik 1 grote taart. En soms maak ik twee kleinere die ik op elkaar plak met het glazuur. De eetbare bloemen maken het helemaal af. Let op dat je onbespoten bloemen gebruikt. Rozenblaadjes, lavendel, viooltjes of malva gebruik ik vaak.

om-je-vingers-bij-af-te-likken-chocoladetaart

voor de taart:
400 g bloem
250 g rietsuiker
100 g lichtbruine basterdsuiker
50 g cacao
2 theel. bakpoeder
1 theel. dubbelkoolzure soda
1/2 theel. zout
3 eieren
125 ml zure room
1 theel. vanillesuiker
225 g roomboter, gesmolten en afgekoeld
100 g kokosolie
3 dl ijskoud water

voor het glazuur:
175 g pure chocolade, minimaal 70%
250 g zachte roomboter
250 g poedersuiker, gezeefd
1 theel. vanillesuiker

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Neem twee springvormen met een doorsnede van 20 cm, of neem 1 springvorm met een doorsnede van 28 cm. Bekleed de bodem met bakpapier, klem de ring eromheen en vet de het bakpapier en de ring in met boter en bestuif met bloem.

Meng de bloem, de suikers, de cacao, het bakpoeder, de dubbelkoolzure soda en het zout in een grote kom. In een andere kom klop je de eieren met de zure room en de vanillesuiker door elkaar.

In de keukenmachine of in een derde kom met een electrische handmixer, ga je vervolgens de gesmolten boter en de kokosolie door elkaar kloppen. Als dit goed gemengd is doe je het water erdoor en blijf je op hoge snelheid kloppen totdat het goed gemengd is.

Stort in één keer het bloemsuikermengsel erbij en meng het op lage snelheid met de handmixer of keukenmachine. Klop er als laatste rustig het eiermengsel door.

Doe het beslag in de taartblikken (of in 1 blik als je een grote gebruikt). Bak de taartn 50-55 minuten in de oven. Om te controleren of de taart gaar is steek je er een satéprikker in. Als deze er droog uit komt dan is de taart gaar. Laat de taarten in het blik op een rooster een kwartier afkoelen. Haal ze dan uit het blik en laat ze verder afkoelen op een rooster.

Smelt de chocolade au bain marie. Laat het iets afkoelen zodat de boter niet helemaal smelt zodadelijk.

Klop in een kom de boter zacht en romig. Doe de poedersuiker erbij en klop de suiker erdoor. Het is belangrijk dat de poedersuiker gezeefd wordt, anders heb je kans op klonten in je glazuur. Let op, het kan heel erg gaan stuiven. Als je een keukenmachine met deksel hebt, is dat de handigste manier om het door elkaar te kloppen. Roer er vervolgens de vanillesuiker en de gesmolten chocolade doorheen.

Schep een kwart van het glazuur op de ene taart. Leg de andere taart erop en smeer de rest van het glazuur op en tegen de zijkanten van de hele taart. Versier de taart met eetbare bloemen. Bewaar de taart gekoeld als je ‘m niet meteen gaat eten. Hij is ook goed in te vriezen.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.