recepten

pompoen-venkelsoep

Het is pompoentijd. En verse venkel van het land is ook nog gemakkelijk te krijgen. Dit maakt een verrassende combinatie voor een soep. Pompoenpitolie maakt het visueel en qua smaak helemaal af. Als je die niet hebt kun je ook een goeie kwaliteit walnotenolie gebruiken.

Pompoenpitolie is niet zo gemakkelijk verkrijgbaar in Nederland. Je zou eens bij de lokale biologische winkel kunnen vragen. In Oostenrijk daarentegen kun je het zo bij de supermarkt kopen. Dus tijdens de zomervakantie onderweg terug vanuit Sloveniƫ hebben we een tussenstop gemaakt in Oostenrijk. Hoe donkerder de olie hoe beter de kwaliteit is. Ik kon een olie vinden die bijna zwart is. Zo mooi. Pompoenpitolie geeft een zachte warme nootachtige smaak aan je gerechten.

Als je er een vegetarische variant van wilt maken dan vervang je de kippenbouillon door groentebouillon. Als je er een veganistische variant van wilt maken vervang je ook de roomboter en dan door ontgeurde kokosolie.

1 pompoen van 1,5 kg, geschild, ontpit en in blokjes
1 bataat (400 g), geschild en in blokjes

1/2 knolselderij, geschild en in blokjes
2 venkelknollen (groene sprietjes bewaren), in blokjes
5 teentjes knoflook, geperst
500 g uien, fijngesnipperd

50 g roomboter
1 liter zelfgemaakt kippenbouillon
8 eetl. pompoenpitolie

Fruit de uien en de knoflook een paar minuten in de roomboter in een grote soeppan met dikke bodem. Voeg dan de overige groentes en de bouillon toe. Vul de pan aan met water totdat de groentes net onder staan.

Laat de groentes een half uurtje, of totdat de pompoen gaar is, zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.

Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Serveer de soep bestrooid met wat groene sprietjes van de venkel en druppel er wat pompoenpitolie in.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.