recepten

pompoen-venkelsoep

Het is pompoentijd. En verse venkel van het land is ook nog gemakkelijk te krijgen. Dit maakt een verrassende combinatie voor een soep. Pompoenpitolie maakt het visueel en qua smaak helemaal af. Als je die niet hebt kun je ook een goeie kwaliteit walnotenolie gebruiken.

Pompoenpitolie is niet zo gemakkelijk verkrijgbaar in Nederland. Je zou eens bij de lokale biologische winkel kunnen vragen. In Oostenrijk daarentegen kun je het zo bij de supermarkt kopen. Dus tijdens de zomervakantie onderweg terug vanuit Sloveniƫ hebben we een tussenstop gemaakt in Oostenrijk. Hoe donkerder de olie hoe beter de kwaliteit is. Ik kon een olie vinden die bijna zwart is. Zo mooi. Pompoenpitolie geeft een zachte warme nootachtige smaak aan je gerechten.

Als je er een vegetarische variant van wilt maken dan vervang je de kippenbouillon door groentebouillon. Als je er een veganistische variant van wilt maken vervang je ook de roomboter en dan door ontgeurde kokosolie.

1 pompoen van 1,5 kg, geschild, ontpit en in blokjes
1 bataat (400 g), geschild en in blokjes

1/2 knolselderij, geschild en in blokjes
2 venkelknollen (groene sprietjes bewaren), in blokjes
5 teentjes knoflook, geperst
500 g uien, fijngesnipperd

50 g roomboter
1 liter zelfgemaakt kippenbouillon
8 eetl. pompoenpitolie

Fruit de uien en de knoflook een paar minuten in de roomboter in een grote soeppan met dikke bodem. Voeg dan de overige groentes en de bouillon toe. Vul de pan aan met water totdat de groentes net onder staan.

Laat de groentes een half uurtje, of totdat de pompoen gaar is, zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.

Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Serveer de soep bestrooid met wat groene sprietjes van de venkel en druppel er wat pompoenpitolie in.

You may also like...

2 Comments

  1. Tilly says:

    Hallo
    Deze pompoen soep lijkt mij lekker, ik heb beloofd voor mijn dochter en hun vrienden, om voor Halloween een grote pan te maken, dit kan ik toch ook in de slowcooker doen?
    (ca 12 volwassenen en 10 kinderen, allen een klein kopje). Ik heb een sc van 4,5 liter.

    Gr. Tilly

    1. Cathelijne says:

      Ja moet prima kunnen in je slowcooker. Voor soep als voorgerecht reken ik op 0,3 liter per persoon. Een klein kopje is wellicht wat minder volume (ligt eraan hoe klein je kopje is).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.