recepten

crispy dadelballetjes

Glutenvrij, veganistisch en vrij van toegevoegde suikers. Een heerlijk zoet tussendoortje met een verrassende krokante bite van binnen. Mijn kinderen zijn er dol op en ze bewaren lang goed in de koelkast. Minstens twee weken, al halen ze bij mij de twee weken niet.

De hoeveelheid ingrediĆ«nten is voor zo’n 40 dadelballetjes die zo groot zijn als een dikke knikker.

Medjouldadels zijn zacht en lekker groot en daardoor het gemakkelijkst fijn te pureren tot een pasta. Hiervoor gebruik ik de grote kom met het grote mes van mijn Magimix. Ik heb het eens geprobeerd met het bakje dat bij mijn staafmixer zit, maar na 2 keer dadels pureren begaf mijn staafmixer het.

Sommige Marokkaanse of Turkse winkels verkopen weleens dadelpasta. Dat is helemaal gemakkelijk, hoef je alleen nog maar de boekweitkorrels erdoorheen te kneden.

Voor de dadelballetjes op de foto gebruikte ik geroosterd sesamzaad. Dat was het enige dat ik in huis had. Maar ik vind ongeroosterd eigenlijk mooier en ook lekkerder. Die zijn iets zachter van smaak.

600 g medjouldadels
6 eetl. boekweitkorrels
10 eetl. sesamzaad

Ontpit de dadels en pureer ze in de keukenmachine tot een kleverige caramelachtige pasta.

Rooster de boekweitkorrels in een koekenpan. Schud de pan regelmatig. Ze zijn klaar als ze knapperig zijn. Even proeven dus.

Kneed met je handen de boekweitkorrels door de dadelpasta.

Doe het sesamzaad in een kommetje en zet een bord klaar om de dadelballetjes die af zijn op te leggen.

Neem met een kleine lepel een schepje dadelpasta zo groot als een grote knikker. Rol deze tussen je handen tot een balletje. Rol het balletje door de sesamzaadjes en leg ‘m weg op het bord. Zo ga je verder totdat alle pasta op is. Geniet er van!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.