recepten

zaalouk

Deze maand maart doe ik voor het eerst mee met de #foodblogswap. Het is een evenement dat elke maand terugkeert in de Facebook groep Foodbloggers. Je krijgt een blog toegewezen waar je een recept uit kiest dat je maakt, beschrijft, fotografeert en op je eigen blog plaatst met een link naar het originele blog. Bij het maken van het recept is het belangrijk dat je minstens 1 ingrediënt wijzigt.

Ik heb het blog tastyhealthycooking aangewezen gekregen om iets uit te kiezen. Mijn gezin houdt niet zo van aubergine, dus ik gebruik het niet zo vaak in mijn gerechten. Want uiteindelijk zijn zij meestal degenen die mijn gerechten voor hun neus op tafel krijgen. Ik heb dus een recept uitgekozen met aubergine: auberginesalade. Al surfende kom ik tegen dat dit erg lijkt op het Marokkaanse zaalouk. En oeh, wat hou ik van de Marokkaanse keuken. Die inspiratie gebruik ik om het recept een beetje te veranderen. Ik wordt steeds enthousiaster. In plaats van Ras El Hanout gebruik ik komijn, koriander en cayennepeper. Ik hou wel van een beetje structuur in mijn eten, daarom pureer ik de zaalouk niet. Verder laat ik de aubergine nog een keer extra nagaren waarbij ik de tomaten mee laat pruttelen. Dank voor de inspiratie! Het resultaat overtrof mijn verwachtingen. Dit ga ik vaker maken.

In Marokko bestaan salades niet alleen uit rauwe groente. Ze bestaan vaak uit gestoofde ingrediënten die op kamertemperatuur geserveerd worden, samen met een stuk Marokkaans brood. Zo staat deze zaalouk in Marokko als salade op de menukaart en wordt als voorgerecht geserveerd.

 

zaalouk

2 aubergines, in de lengte doormidden gesneden
100 g. tomaat, in fijne stukjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 eetl. olijfolie
1 theel. gemalen komijn
1 theel. gemalen koriander
1 mespuntjes cayennepeper
1 theel. verse koriander, fijngehakt
1 theel. verse platte peterselie, fijngehakt
zout

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Leg de aubergine met de snijkant naar boven in een ovenschaal. Zet de aubergine een uur in de oven. Het vruchtvlees wordt zo zacht en kun je gemakkelijk uit de schil scheppen. Laat de aubergine eerst afkoelen en snij het vruchtvlees in kleine stukjes.

Verwarm de olijfolie in een pan met dikke bodem op middelmatig vuur. Fruit de knoflook samen met de komijn, de koriander en de cayennepeper een paar minuten. Doe de aubergineblokjes, de tomatenblokjes en een halve theelepel zout erbij. Laat het mengsel 20 minuten op heel zacht vuur met de deksel op de pan stoven.

Roer de koriander en de peterselie door de zaalouk. Proef of er genoeg zout in zit en voeg eventueel nog een beetje zout toe. Laat de zaalouk tot kamertemperatuur afkoelen.

Je kunt de zaalouk een paar dagen in de koelkast bewaren. Haal de zaalouk minimaal 2 uur van te voren uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen voordat je het serveert.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.