Mijn naam is Cathelijne van den Bercken. Ik ben opgegroeid in het Bourgondische zuiden, in Maastricht. Ik volgde mijn opleiding aan het Grafisch Lyceum in Eindhoven, specialisatie Esthetisch Technisch. Ik studeerde af aan de Hogeschool van Amsterdam, Mode-Academie Montaigne, specialisatie Styling.

Als in 2001 de aanslagen in New York plaatsvinden, heb ik net mijn vaste baan als grafisch ontwerper opgezegd om te gaan freelancen. Het eerste halfjaar is het onmogelijk om als nieuwe freelancer aan werk te komen. In de tussentijd werk ik als kok bij een delicatessenwinkel in hartje Amsterdam om in ieder geval mijn huur te kunnen betalen. In de zomer organiseer ik regelmatig picknicks voor vrienden in het Vondelpark. Dat groeit gauw uit tot mijn onderneming in luxe picknicks, dineren in de buitenlucht. Het freelance werk als ontwerper begint ook te lopen en ik combineer beide passies jarenlang.

In 2008 wordt mijn dochter geboren en in 2010 wordt mijn zoon geboren. Ik besluit om mijn werk op een laag pitje te zetten om veel met mijn kinderen te kunnen zijn. Een paar jaar geleden wordt ik gevraagd om een weekend te koken voor een groep. Het begint weer te kriebelen. Sindsdien doe ik dit regelmatig en haal ik hier mijn inkomen uit.

De afgelopen jaren concentreer ik me meer en meer op mijn werk als retraitekok en deel ik mijn recepten graag. Ik ontneem jou als organisator de zorg voor de complete maaltijden van je retraites. Dit geeft me veel plezier omdat ik dan de mogelijkheid heb om in verbinding voor en met een groep mensen te werken. De gerechten zijn veganistisch met vegetarische opties. Ingrediënten zijn van biologische oorsprong en ik hou zoveel mogelijk rekening met de seizoenen door producten uit de buurt en van het seizoen te kopen.

Vanaf 2007 was ik mede-eigenaar van Idefiks idee-ontwerpers. In augustus 2007 heb ik met collega’s Elwin Swinkels en Esther Captain het boek De smaak van verlangen – droomrecepten en verhalen uit bezet Nederlands-Indië uitgegeven. De eerste druk (3000 ex.) was in 3 maanden uitverkocht. Ik heb me met name bezig gehouden met het ontwerp, artwork, productie, fotografie en receptuur.

In 2013 heb ik samen met o.a. Linda Graanoogst gewerkt aan de totstandkoming en het in eigen beheer uitbrengen van het kook- en inspiratieboek: Almeerse Weelde, eten voor ‘t oprapen. 

Je kunt me volgen op Facebook.

BewarenBewaren