droomrecepten

Tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië (1942-1945) zijn er honderden, misschien wel duizenden recepten opgeschreven door Nederlands(-Indisch)e vrouwen. Door de oorlog hadden zij te weinig eten; een situatie die binnen en buiten de Japanse kampen voorkwam. Het was een fenomeen, een rage en een obsessie tegelijkertijd.

Waarom dacht men over eten en schreef men de heerlijkste recepten van elkaar over, terwijl er bijna niets te eten was? En waarom schreven Nederlandse vrouwen in Indië, die vaak zelf niet eens konden koken, recepten tot in de kleinste details van elkaar over?

In De smaak van verlangen lichten wij een tipje van de sluier op: we laten zien welke recepten er waren en welke verhalen bij deze recepten horen. Maar vooral willen we u de recepten laten proeven: van een geïmproviseerd en karig oorlogsrecept als tapiocapap met goela djawa tot een luxe hoofdgerecht als oesters met champagne; van een Indisch-hapje-tussendoor als smeerpropjes tot een hemelse chocoladetaart.

De verzameling van droomrecepten die wij ter beschikking hadden, bestond uit maar liefst 1200 recepten. We stonden voor de taak om uit deze 1200 recepten 40 geschikte voor het boek te kiezen. We hebben de keuze gemaakt tussen Europese, Indische en Indonesische gerechten. Verder hebben we in het boek voor-, hoofd-, nagerechten en drankjes opgenomen, zodat u een complete maaltijd kan maken. Verder vindt u in De smaak van verlangen typische Indische gerechten als zwartzuur van kip, gado gado, die resiultaat zijn van de mengkeuken in Indië. Ook recepten die tijdens de oorlogsomstandigheden een bepaalde symboliek kregen, zoals oranjeschilletjes en Wilhelminamelange, vinf u in het boek. Ten slotte zijn er recepten met een vreemde naam, zoals smeerpropjes en Javaantjes.

hangop van karnemelk
2 l karnemelk
kaasdoek
voor serveersuggesties
6 eetl beschuitkruim
4 eetl lichte basterdsuiker
1 ui, fijngesnipperd
1/2 paprika, in kleine blokjes
een paar takjes bladpeterselie
1/2 eetl. kappertjes of augurkjes in blokjes
1 teentje knoflook, uitgeperst
zout

Giet de karnemelk in de kaasdoek en laat deze in de koelkast boven een kom uitlekken. Schep de hangop na minimaal 3 uur uit de kaasdoek en bewaar de hangop in de koelkast.
Eet de hangop met beschuitkruim en lichte basterdsuiker als toetje. Of meng de hangop met uitjes, paprika, peterselie en kappertjes of augurkjes en een snufje zout voor een hartig broodsmeersel. Met knoflook erbij wordt het een Hongaarse hangop.

 

tea cake
100 g krenten + rozijnen
3 biologische eieren
250 g zachtgeroerde boter
300 g bloem
200 g fijne kristalsuiker
3/4 dl. melk (lauwwarm)
1 theel. gistpoeder
1/2 theel. zout

Verwarm de oven voor op 170˚. Wel de krenten en rozijnen in een 1/2 liter gekookt, heet water. Los het gistpoeder op in de melk.
Roer de boter met suiker en zout romig met een handmixer. Voeg afwisselend een ei en een eetlepel bloem toe en meng kort met een handmixer. Als alle eieren in het beslag zitten, spatel dan losjes de rest van de bloem door het beslag. Daarna de gewelde en gedroogde krenten en rozijnen en ten slotte de melk met gist.
Stort het beslag in een cakevorm en bak de cake 1 uur of tot een breinaald die je erin prikt er schoon uit komt. Lat de cake op een rooster afkoelen voordat je ‘m lost. Snij dunne sneetjes en serveer de cake ‘s middags bij de thee.

 

kreeftenboter
30 rivierkreeften met scharen en staart (dit zijn kleine kreeftjes)
1 eetl boter om in te smoren
250 g gezouten roomboter
citroenpeper

Haal het kreeftenvlees uit de scharen en uit de staart. Smoor het kreeftenvlees in een beetje boter gaar.
Pureer het kreeftenvlees in de keukenmachine en voeg de boter toe. Laat de machine draaien tot het botermengsel glad is. Breng op smaak met citroenpeper.
Gebruik de overgebleven schalen om kreeftenbisque te maken of om vissoep meer smaak te geven. Kreeftenboter is lekker op brood bij de visbarbeque of bij gepofte aardappel die gevuld is met garnalen.