recepten

Marokkaanse gehaktballetjes met gepocheerd ei

Twee keer heb ik door Marokko gereisd. Een van de gerechten waar ik goede herinneringen aan heb is gehaktballetjes in tomatensaus met gepocheerd ei. Een mooie en lekker combinatie. Gemaakt in de tajine. Maar in een koekenpan met deksel kan ook. Ik heb een aantal recepten met elkaar gecombineerd tot dit recept.

250 g lamsgehakt of rundergehakt
1 ui, fijngesneden
50 g paneermeel
5 eieren
1 theel. gemalen kaneel
8 takjes verse koriander + wat extra voor de garnering, fijngehakt
8 takjes verse platte peterselie, fijngehakt
2 eetl. olijfolie
2 eetl. roomboter
2 grote vleestomaten of coeur de boeuf (700 g), in kleine stukjes
2 theel. ras el hanout
zout en peper

Breek een ei stuk in een grote kom. Doe er het gehakt, de ui, het paneermeel, de kaneel, 4 gram grijs zeezout, de fijngehakte koriander en de fijngehakte peterselie bij. Zorg dat je een beetje koriander overhoudt voor de garnering. Meng alles met een vork door elkaar. Zorg ervoor dat het gehakt koud blijft, liefst onder de 15°C. Anders loopt het vet er tijdens het bakken uit en dan worden ze droog.

Rol met je hand balletjes van het gekruide gehakt. Als het gehakt aan je handen plakt, kun je je handen wat nat maken met koud water als je de balletjes rolt. Leg de balletjes op een bord. Zet het bord in de koelkast totdat je de balletjes gaat bakken.

Verwarm de tajine en laat de boter erin smelten. Doe de olijfolie erbij. Bak de gehaktballetjes een paar minuten op matig hoog vuur totdat de balletjes aan de buitenkant gebruind zijn. Keer ze regelmatig. De binnenkant zal nog niet gaar zijn. Dat is niet erg, dat gebeurt wel in de saus.

Schuif de gehaktballetjes opzij en roerbak de ras el hanut een minuutje op matig vuur in het overgebleven vet. Schep de tomaten en de gehaktballetjes door elkaar in de tajine. Bestrooi met zout en peper.

Zet het vuur laag en zet de tajine op een vlamverdeler. Laat de tomatensaus met de deksel op de tajine 20-30 minuten zachtjes pruttelen. De gehaktballetjes zullen ondertussen ook garen in de saus. Roer eventueel een keer of twee door de saus.

Haal na 20-30 minuten de deksel van de pan. Als de tomatensaus erg nat is kun je in een paar minuten het vocht wat laten verdampen.

Breek één voor één de vier eieren tussen de gehaktballetjes. De de deksel op het vuur (dat nog steeds heel laag staat) en laat de eieren in 3 minuten zachtjes stollen.

Strooi de rest van de fijngehakte koriander over de schotel en serveer meteen. Met wat Marokkaans brood waarmee je in de saus en de eieren kunt dopen.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.