recepten

Kolokithopita

Even oefenen met de naam maar dan vergeet je het ook niet meer. Dit is een Griekse hartige filodeegtaart van courgette en feta. De dille en munt geven het een heerlijke frisse smaak. Het filodeeg maakt een contrast tussen de zachte courgette en het knapperige bovenkant.

Warm is deze kolokithopita het lekkerst maar afgekoeld kun je ‘m ook lekker eten. Daarmee is-ie heel geschikt om mee te nemen naar een picknick of als lunch buiten de deur.

Er zit veel courgette in dit recept en courgette bevat veel vocht. Het is daarom belangrijk om de geraspte courgette goed uit te laten lekken. Het lekvocht kun je gebruiken in een soep of een stoofschotel. Omdat er veel courgette in zit is dit een heel geschikt recept als je courgette in je eigen tuin hebt en waarschijnlijk een overdaad aan courgettes oogst en je geen zin hebt in weer courgettesoep.

Het recept is een mix geworden van diverse recepten die ik online gevonden heb.

800 g courgette, geraspt (ongeveer 4 courgettes)
280 g feta, in stukjes gebrokkeld
140 g oude kaas, geraspt
4 eieren
1 bos verse dille, fijngehakt
4 takjes verse munt, blaadjes fijngehakt
2 stengels lente-ui, in ringetjes gesneden
340 g filodeeg
15 g paneermeel
70 g roomboter, gezouten

2 theel. nigellazaadjes
zout en peper

Verwarm de oven voor op 180˚C.

Begin met het maken van de vulling. Doe de geraspte courgette in een vergiet en strooi er een halve theelepel zout over. Schep de courgette door elkaar en zet de vergiet in een grote kom om het vocht op te vangen. Dit kun je voor een soep of stoofschotel gebruiken.

Laat de courgette een half uur uitlekken. Knijp dan nog zoveel mogelijk extra vocht uit de courgette.

Doe de geraspte courgette over in een grote mengkom en doe de feta, de oude kaas, de dille, de munt en de lente-ui erbij. Meng alles goed. Breng op smaak met zout en peper.

Doe de eieren in de mengkom erbij en mix alles nog eens goed door elkaar. Smelt de boter in een pannetje.

Verdeel het paneermeel over de bodem van een ruime ovenschaal. Neem 3 vellen filodeeg en leg deze op de bodem van de ovenschaal. Laat de het overtollige filodeeg over de rand van de ovenschaal hangen. Druppel gesmolten boter over de bovenste laag.

Leg 2 vellen filodeeg half in de ovenschaal en half over de rand. Doe dit zo bij alle vier de randen. Druppel gesmolten boter tussen de vellen.

Verdeel alle vulling over het filodeeg. Vouw het filodeeg dat over de rand van de ovenschaal hangt, naar binnen over de vulling heen. Druppel gesmolten boter over het bovenste vel.

Houd 6 vellen filodeeg achter en leg de overgebleven filodeeg in laagjes in de ovenschaal. Druppel er gesmolten boter over.

Neem 1 voor 1 een vel filodeeg van de overgebleven 6 vellen en kreukel het zigzag als een accordeon. Leg dit gekreukelde vel in de ovenschaal. Ga zo verder met de overige 5 vellen totdat de bovenlaag bedekt is met gekreukeld filodeeg. Druppel gesmolten boter erover.

De volgende is een belangrijke stap. Snij de kolokithopita in stukken. Als je dit pas doet als-ie uit de oven komt dan is-ie te knapperig en snij je alles stuk. Verdeel de overgebleven gesmolten boter erover de bovenkant en strooi het nigellazaad erover.

Doe de kolokithopita in het midden van de oven en bak ‘m 60-75 minuten.

Als je de kolokithopita uit de oven haalt lijkt de vulling nog erg zacht. Laat de kolokithopita minstens 20 minuten staan zodat de vulling wat steviger wordt en serveer dan. Of maak de kolokithopita een dag van te voren en warm deze 20 minuten op in een oven op 180˚C. Dit laatste doe ik altijd om er zeker van te zijn dat-ie stevig genoeg is.

De hoeveelheden zijn voor ongeveer 8 personen als hoofdgerecht. Lekker met Tzatziki en een Griekse salade.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.