publicaties

Duurzaam Almere

Een leuk stuk op Duurzaam Almere over Tweetjemee.nl waar ik aan meedoe. Enthousiast geschreven door Linda Graanoogst.

Aan het Woord: Eetbaar Almere

Linda Graanoogst aan het woord:

Koken voor een weeshuis

Je hebt het vast wel eens gedaan. En misschien doe je het elke week. En er zijn vast ook bewoners in onze stad die het elke dag doen. Het is niet sexy om toe te geven, vind ik. Maar ik zou liegen als ik HET nog NOOIT gedaan heb. Ik heb het natuurlijk over het taboe ‘eten weggooien’. Omdat we ‘voor een weeshuis’ hebben gekookt.

Voedsel wegkieperen doe ik liever niet. Mijn geweten knaagt direct; op mijn netvlies plopt het beeld op van een knokerig kind uit Afrika. Toch gooien jij en ik volgens de statistieken per jaar zo’n 40 kilo aan voedsel per persoon weg! Van etensrestjes tot brood, van verlepte sla tot die ene extra hamplap, die in de aanbieding was. Hup, alles verdwijnt in de vuilnisbak. (Hopelijk in de GFT-bak). Kosten: 125 euro per jaar.

Hiermee verspillen we niet alleen duizenden liters water die nodig waren om al die groentes te laten groeien. Maar ook brandstof voor vrachtwagens die al dat brood vervoerden. En alle energie die nodig was om het biggetje tot varken te maken. En dan heb ik het nog niet eens over het grote niet-te-meten-verlies: de aandacht en zorg waarmee groente of een levend dier omringd wordt.

Wat kunnen we eraan doen? Ik heb de mazzel dat ik een soort recyclestation thuis heb rondlopen. Mijn man eet maar al te graag ‘s middags op zijn werk de warme hap van de avond ervoor. En anders? Een ouderwets boodschappenlijstje doet wonderen. Of vries die extra borden eten in.

Thuisrestaurantjes

En als je die onbedwingbare drang hebt om voor een heel weeshuis te koken, is de website www.tweetjemee.nl een optie voor je? Via twitter zag ik dat @CathelijneX uit Almere ook hieraan meedoet: https://www.cathelijne.nl/mee-eten. Deze Cathelijne van den Bercken uit de Regenboogbuurt doet dat overigens om andere redenen. Ze vindt het leuk om te koken. En omdat niet iedereen tijd heeft om uitgebreid te koken, biedt zij tegen betaling maaltijden aan. En als meer Almeerders nu een thuisrestaurantje beginnen, is Almere binnen een mum van tijd een culinair duurzaam walhalla.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.