Cathelijne van den Bercken

Marokkaanse tomatengroentesoep

Het wordt herfst, tijd voor verwarmende soepen! Deze tomatengroentesoep maakt je helemaal warm van binnen met de knollen die erin zitten en de mix van specerijen met wat pit van de cayennepeper. Het dadel-amandelmengsel geeft een lekker zoet smaakje eraan.

Zorg ervoor dat je stevige enigszins droge dadels hebt zodat het een los geheel blijft. Dus niet Medjoul dadels gebruiken, hoe heerlijk die ook zijn. Dat gaat te veel aan elkaar plakken. Hak de dadels met de hand met een mes of mezzaluna in fijne stukjes. In de keukenmachine zal het alleen maar prut worden. Dat wil je niet.

2 uien, fijngesneden
3 teentjes knoflook, fijngehakt
2 winterpenen, in blokjes gesneden
2 vastkokende aardappels, in blokjes gesneden
een halve knolselderij, in blokjes gesneden
1 kg coeur de boeuf tomaten
300 g linzen, gaargekookt of uit een potje
700 g passata
rasp van 1 citroen
4 theel. paprikapoeder
3 theel. gemalen komijn
3 theel. gemalen koriander
1 eetl. ras el hanut
1 theel. cayennepeper
1 theel. versgemalen zwarte peper
zout
olijfolie
50 g harde dadels ontpit, fijngehakt
50 g hele amandelen
twee handenvol verse koriander voor de garnering

Doe een flinke scheut olijfolie in een soeppan met dikke bodem. Fruit de ui en knoflook op niet te hoog vuur, 10 minuten totdat de ui een beetje begint te caramelizeren. Doe de specerijen erbij en roer deze goed door het uimengsel.

Voeg de winterpeen, aardappel en knolselderij toe en roer alles door elkaar. Bak het 5 minuten mee en roer af en toe.

Doe dan de tomaten, de passata, de citroenrasp en wat zout erbij. Vul de pan verder met 1,5 liter water. Breng alles aan de kook en laat de soep op laag vuur met de deksel op de pan in 30 minuten gaar worden.

Maak ondertussen het dadel-amandelmengsel. Rooster de amandelen in een droge pan goudbruin. Laat de amandelen afkoelen en hak ze met een mezzaluna of een groot keukenmes in grove stukjes. Hak vervolgens de dadels ook in stukjes. Schep de dadels en de amandelen door elkaar en laat dit buiten de koelkaast staan tot gebruik.

Proef de soep en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Serveer met een schepje van het dadel-amandelmengsel in het midden en bestrooid met verse koriander.

2 Responses to Marokkaanse tomatengroentesoep

  1. marianne schreef:

    ik ga deze maken voor vanavond. Als jij theelepels/eetlepels gebruikt, gebruik je dan Engelse maten? of gewoon een Nederlandse theelepel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

aanmelden nieuwsbrief culinair


zoek

myTaste.be