Cathelijne van den Bercken

tarwebrood met zuurdesem

Bij bakker Gerard, eigenaar van bakkerij Hardeman, heb ik een zeer uitgebreide broodbakworkshop gevolgd. En daar heb ik onder andere geleerd hoe ik een goed desembrood zelf kan maken. Zo heb ik het van hem geleerd.

450 g volkoren tarwemeel
150 g desemstarter (zorg dat je minstens 150 g overhoudt voor een volgende keer)
315 g water
7 g grijs zeezout

Meng het meel met het zout. Maak op de aanrecht een berg van het meel en maak er een kuiltje in. Giet de desemstarter en het water in het kuiltje en meng er langzaam vanuit het kuiltje wat meel bij. Begin met kneden. Kneed ongeveer 10 minuten met de hand. Het deeg moet niet te droog en niet te kleverig zijn. Je moet lange draden van het deeg kunnen trekken.

Laat het deeg 3 tot 6 uur (ik laat het meestal de hele nacht) rijzen in een kom met een vochtige theedoek erover heen. Zorg ervoor dat het deeg tochtvrij staat. Het deeg moet uiteindelijk zachter aan gaan voelen.

Kneed daarna alle lucht eruit, 1 minuut is voldoende. Kneed het tot een lap, vouw die samen en draai er een bal van. En laat het opnieuw rijze in een broodbakvorm, in een broodmandje bekleed met een theedoek met wat roggemeel bestrooid, of op de bakplaat zodat je het meteen in de oven kunt schuiven. Bedek het deeg met een stuk plastic folie en laat het minstens 2 uur narijzen.

Verwarm de oven voor op 225˚C. Snij het deeg in en bak het 35-45 minuten.

Pak het brood in 2 droge theedoeken in zodat het langzaam kan afkoelen. Dat is een trucje dat ik van Italiaanse kennissen heb geleerd. Zo wordt de korst niet zo hard.

Het brood krijgt van die mooie typische desemluchtbellen in het deeg. Het lekkerst is het om het brood te eten als het helemaal afgekoeld is. Hoe langer je het brood bewaard, hoe zuurder de smaak wordt. Zuurdesembrood is langer houdbaar dan gistbrood.

63 Responses to tarwebrood met zuurdesem

  1. Pingback: Zuurdesembrood - Natalies Keuken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

zoek

myTaste.be