recepten

desempannenkoeken

Elke twee weken week of zo heb ik te veel desemstarter om alleen te gebruiken in het brood dat ik maak. Ook als ik af en toe wat zusjes weggeef. En dan loopt de pot over als ik er niet wat anders van maak. Ik maak er zuurdesempannenkoeken van. Heerlijk die extra smaak die desem eraan geeft! Ook de kinderen smullen er van. En fijn dat dit een gezonde volkorenpannenkoek is waarbij het fytinezuur uitgeschakeld is.
Je kunt alleen desemstarter gebruiken om er pannenkoeken van te maken. Voeg er eieren aan toe en eventueel wat melk. Dan worden het wat dikkere, zwaardere pannenkoeken. Ik heb ervoor gekozen om er wat bloem aan toe te voegen voor een wat dunnere, lichtere variant.

voor 16 kleine pannenkoeken gebakken in een pan met een doorsnede van zo’n 20 centimeter:
300 g desemstarter
200 g tarwe- of speltbloem
450 ml volle melk
4 eieren
snufje zout
roomboter om in te bakken

Roer de eieren en de melk in een grote maatbeker door elkaar met een garde. Voeg de desemstarter, het bloem en het zout toe. Klop alles goed door elkaar. Als er nog klontjes in het beslag blijven, kun je die er met de staafmixer nog uitkloppen.

Laat het beslag een half uurtje staan.

Verwarm de oven voor op 100˚C. Neem een pan met een bodem waar de pannenkoeken niet gauw aan vastplakken. Ik gebruik hiervoor een pan met een keramische laag.

Verwarm de pan op matig hoog vuur. Voeg een steek roomboter toe. Zodra de boter gesmolten is schenk je vanuit het midden van de pan een dun laagje beslag erin. Je kunt ook een soepopscheplepel gebruiken als je maatbeker of beslagkom geen schenktuitje heeft.

Bak de ene kant in twee minuten op matig hoog vuur lichtbruin. Als het beslag op de bovenkant droog is, draai je de pannenkoek met een spatel om. Of je gooit ‘m in de lucht en laat ‘m daar op z’n hoogste punt keren. Vang ‘m weer op met de pan.

Bak de andere kant ook nog twee minuten totdat die kant lichtbruin is. Laat de pannenkoek op een groot ovenvast bord glijden en zet het bord in de voorverwarmde oven.

Bak de volgende pannenkoek zoals hierboven beschreven. Als je al het beslag op is, haal je het bord met de stapel pannenkoeken uit de oven en eet je ze meteen op. Met appelstroop. Of rauwe honing. Of zelfgemaakte jam. Of kaneel.

 

You may also like...

1 Comment

  1. Ik ga ze direct maken ik heb te veel starter gemaakt. ik ben pas met zuurdesembrood bakken begonnen. als jij nog een recept hebt voor zuurdesembrood graag.maar deze pannekoeken ga ik maken lijkt mij heerlijk bedankt voor het recept

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.