Na een paar dagen heb ik wel weer te veel desemstarter over. En als er niemand langs komt om wat mee te nemen en ik er niet zoveel van nodig heb om er brood van te maken, dan maak ik er wel iets anders van. Weggooien vind ik zonde.
Ik ging op zoek naar recepten met desemstarter en ik kwam deze Swedish Cardamom Buns van de Sourdough Companion tegen. Sowieso een leuke site met allerlei recepten om je desemstarter in te gebruiken.
voor de broodjes:
390 g tarwebloem
210 g volle melk
75 g oersuiker of rauwe honing
75 g roomboter
150 g zuurdesemstarter
5 g zout
1 theel. gemalen kardemom
voor de vulling:
60 g zachte roomboter op kamertemperatuur
60 g oersuiker
1 theel. gemalen kardemom
40 g gemalen amandelen
om te bestrijken:
1 ei
1 eetl. rietsuiker
Verwarm de melk in een klein pannetje en smelt de roomboter erin. Laat de melk afkoelen tot lichaamstemperatuur.
Meng dan 240 g van de tarwebloem (niet alles!), de oersuiker, de zuurdesemstarter, het zout en de kardemom door de lauwwarme melk. Meng met een houten lepel alles goed door elkaar. Doe dit zo’n 5 minuten. Voeg dan de rest van de bloem (150 g) eraan toe en kneed het deeg 10 tot 15 minuten totdat het gelijkmatig en zijdezacht is.
Laat het deeg fermenteren totdat het in volume verdubbeld is. Ik had het deeg vrij warm staan en het was na 2 uur goed gerezen. Het was niet helemaal verdubbeld, maar ik vond het goed genoeg.
Verwarm de oven voor op 200˚C.
Maak ondertussen de vulling door de ingrediënten voor de vulling te mengen met een houten lepel. Ik gebruik voor de vulling graag grasboter omdat deze wat zachter is dan gewone roomboter. Als de boter niet zo goed smeerbaar is, kun je de boter even een beetje verwarmen in een kommetje boven een pannetje met heet water. Let op dat de boter niet smelt maar alleen wat zachter wordt.
Bestrooi je werkvlak met bloem. Rol het deeg met een deegroller uit op je werkvlak. Zorg ervoor dat je een vierkant maakt. Als deze 3-4 mm dik is, is je deeglap dun genoeg. Smeer vanaf de rand die het dichtst bij je ligt, de kardemomboter over 2/3 van de vierkante lap uit. Ik gebruik hiervoor een siliconen pannenlikker. Maar je kunt ook de achterkant van een lepel gebruiken.
Vouw de vierkante lap in drie slagen zoals je een brief in drieëen zou vouwen. Begin met de rand die het verst van je af ligt. Vouw die over de helft van het besmeerde deel. Vouw dan de rand die het dichtst bij je ligt daar overheen. Snij de smalle kant in strookjes van 2 centimeter breed. Laat de strookjes 10 minuten rusten.
Neem een strookje van je werkvlak, rek het in de lengte een beetje uit en rol het twee keer om je vinger. Stop het einde in het ontstane tunneltje als een knoop.
Leg de rolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Ook hiervoor gebruik ik een siliconen matje. Die kun je keer op keer weer gebruiken.
Klop het ei los in een kommetje. Smeer een beetje geklopt ei op elk broodje en bestrooi ze met een beetje suiker.
Bak de broodjes op 200˚C zo’n 20 minuten totdat de broodjes goudbruin zijn.
Jaja, we hebben ze thuis gemaakt hoor! En helemaal gelukt. Ze waren heerlijk. Gaar en zoet. En ik was de suiker bovenop zelfs vergeten. Ik was ook niet meer zo zeker van mn desemstarter, vind het nog steeds lastig te peilen, mn starter. Ik kon niet goed zien of de broodjes in de laatste stap nou erg gerezen waren. Ik weet ook niet of het nou erg zou zijn als ze niet zo zouden rijzen. We aten ze als toetje! Dezelfde dag zijn ze wel het lekkerst!
Goed idee als toetje! Ze zijn inderdaad meteen het lekkers. De dag erna worden ze wat klef.
Mmm, klinkt goed! Vraag me af of het ook zou lukken met soja melk… Eens proberen!
Persoonlijk ben ik geen fan van soja maar ik denk dat het in dit recept ook wel kan. Probeer het inderdaad gewoon!