recepten

Millionaires Shortbread met amandel

Pas op, dit is een enorme suikerbom. Ik heb deze gemaakt voor de eerste foodswap waar ik aan mee deed. Een van de opdrachten luidde: maak iets met caramel. Ik probeer zo weinig mogelijk suiker te eten. Dat is niet zo gemakkelijk voor een zoetekauw als ik. Na twee keer testen heb ik net zoveel suiker binnen als normaal gesproken in een paar maanden. Ja, twee keer testen. Want hij was erg lekker!

Voor de bodem
80 gram bloem
100 gram gemalen amandelen
70 gram suiker
1 theelepel vanillesuiker
100 gram roomboter
snufje zout

Voor de karamel
50 gram roomboter
400 gram zoete, gecondenseerde melk
4 eetlepels witte basterdsuiker

Voor de bovenlaag
200 gram witte chocola
25 gram melkchocola

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snijd de boter in blokjes en meng met de bloem, amandelen, zout, suiker en vanillesuiker. Kneed tot een samenhangend deeg.

Beleg een rechthoekig bakblik (ongeveer 20 bij 30 cm) met bakpapier. Druk het deeg erin en verdeel gelijkmatig over de bodem. Zet de vorm in de oven en bak voor 15 – 20 minuten of totdat de bovenkant enigszins goudbruin begint te worden. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen in het blik.

Smelt de boter in een steelpan. Voeg de gecondenseerde melk en de basterdsuiker toe. Verwarm op laag vuur totdat alle suiker opgelost is. Zet het vuur dan hoger en klop met een garde. Breng aan de kook en laat 10 – 12 minuten koken terwijl je blijft kloppen met een garde. Zorg dat je de pan niet alleen laat, dan brandt de karamel aan en krijg je stukjes in je karamel. De karamel is klaar als hij genoeg ingedikt is, als je roert met de garde moet je de bodem even kunnen zien.

Haal de pan van het vuur en giet de karamel over de koek heen. Verdeel met een lepel over de bodem. Laat minstens een uur afkoelen voordat je de chocola erover gaat gieten, anders mengen de lagen.

Smelt de witte chocolade au bain marie (in een hittebestendige kom boven een pan met kokend water). Verspreid over de afgekoelde karamel. Zorg dat de hele bovenkant bedekt is.

Smelt de melkchocola en verdeel met een theelepel in strepen over de bovenkant. Doe dit terwijl de witte chocoladelaag nog zacht is, dan krijg je een leuk marmereffect. Gebruik een satéprikker en maak een golvende beweging door de melkchocola. Laat de koek afkoelen. Snij de Millionaires Shortbread in stukken en bewaar hem in de koelkast.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.