recepten

speltpannenkoeken

Lekker en wat lichter verteerbaar dan pannenkoeken van tarwe. Spelt heeft niet zo veel smaak. Daarom doe ik er wat roggemeel in. In plaats van speltbloem en roggemeel kun je er ook tarwebloem in doen. Doe er dan een beetje meer melk bij want tarwe is van nature wat droger dan spelt.

voor zo’n 12 dunne pannenkoeken:
800 ml volle melk
4 eieren
snufje zout

350 g speltbloem
2 eetl. roggemeel
evt. 1 theel. vanillesuiker
roomboter 

Roer de eieren en de melk in een grote maatbeker door elkaar met een garde. Voeg het zout, speltbloem, roggemeel en vanillesuiker toe. Klop alles goed door elkaar. Als er nog klontjes in het beslag blijven, kun je die er met de staafmixer nog uitkloppen.

Laat het beslag een half uurtje in de koelkast staan.

Verwarm de oven voor op 100˚C. Neem een pan met een bodem waar de pannenkoeken niet gauw aan vastplakken. Ik gebruik hiervoor een pan met een keramische laag.

Verwarm de pan op matig hoog vuur. Voeg een steek roomboter toe. Zodra de boter gesmolten is schenk je vanuit het midden van de pan een dun laagje beslag erin. Je kunt ook een soepopscheplepel gebruiken als je maatbeker of beslagkom geen schenktuitje heeft.

Bak de ene kant in twee minuten op matig hoog vuur lichtbruin. Als het beslag op de bovenkant droog is, draai je de pannenkoek met een spatel om. Of je gooit ‘m in de lucht en laat ‘m daar op z’n hoogste punt keren. Vang ‘m weer op met de pan.

Bak de andere kant ook nog twee minuten totdat die kant lichtbruin is. Laat de pannenkoek op een groot ovenvast bord glijden en zet het bord in de voorverwarmde oven.

Bak de volgende pannenkoek zoals hierboven beschreven. Als je al het beslag op is, haal je het bord met de stapel pannenkoeken uit de oven en eet je ze meteen op. Met appelstroop. Of poedersuiker. Of honing. Of jam. Of kaneel. Dat zijn onze favorieten.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.