Cathelijne van den Bercken

oma’s wafels

De zachte wafels naar het recept van mijn oma. Mijn oma had 9 kinderen en maakte deze wafels dus in een grote hoeveelheid. Toen ik nog thuis woonde maakte mijn vader ze altijd voor nieuwjaar. Naar traditioneel gebruik zoals dat bij veel families in Limburg gebeurt. Nee, geen oliebollen, maar wafels. En appelflappen. En nonnevotten. Nonne…wat? Nonnevot. De kont van een non. Een soort donut in de vorm van een knoop, een typisch Limburgs gebakje.

Maar even terug naar de wafels van mijn oma. Het geheime ingrediënt van deze wafels: anijs. Ja, dat maakt ze echt heel erg lekker. Ik heb het recept door de helft gedaan want ik heb maar 2 kinderen. En met een paar aanloopkinderen kom ik nog steeds niet aan 9. Ik kon er zo’n 20 wafels uit kunnen halen. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van het formaat wafelijzer dat je gebruikt.

Over het wafelijzer. Ik heb alles met een teflon anti-aanbaklaag mijn keuken uit gedaan. Het wafelijzer dat ik gebruik is gewoon van degelijk gietijzer. Veilig voor je gezondheid, slijtvast en plakt niet. Nee, echt niet. Het is voldoende om het ijzer aan de binnenkant met een beetje roomboter in te vetten voordat je het beslag erin doet.
Ik kan er mee bakken op mijn gasfornuis. Met de wokring eronder zodat het wafelijzer recht blijft liggen. En het wafelijzer gaat ook mee als we gaan kamperen. Want wat is het romantisch om je eigen wafels boven een kampvuurtje te bakken op gezamenlijke vuurplaats van de camping op het Franse platteland. Of op de Veluwe. Of waar dan ook waar er een open vuurtje is.

Het originele recept heb ik een beetje aangepast. De hoeveelheden heb ik door de helft gedaan. Ik hou niet zo van rozijnen in mijn wafels. Dus die heb ik achterwege gelaten. Net als de cognac. En ik heb de hoeveelheid suiker een beetje verminderd.

375 g zelfrijzend bakmeel
125 g roomboter + extra om mee te bakken
2 theel. vanillesuiker
2 eieren
2 anijsblokjes
snufje zout
150 g suiker
375 ml volle melk

Scheid de eidooier van het eiwit. Smelt 125 g roomboter. Voeg de melk, de anijsblokjes en de suiker toe en roer op laag vuur totdat de anijsblokjes gesmolten zijn. Laat het mengsel een beetje afkoelen. Doe het zelfrijzend bakmeel, het boter-melkmengsel, de vanillesuiker, de eidooiers en het snufje zout door elkaar totdat de klontjes weg zijn. Je kunt de klontjes ook heel snel laten verdwijnen door de staafmixer te gebruiken.

Klop het eiwit stijf en roer het voorzichtig door het beslag. Pas op dat je de lucht er niet weer uit slaat. Zo worden de wafels luchtiger.

Verwarm een wafelijzer. Strijk de binnenkant van het wafelijzer in met roomboter. Breng met behulp van een soepopscheplepel een dot beslag over op het wafelijzer. Sluit het ijzer en bak de wafel aan beide kanten in een paar minuten goudbruin en gaar. Haal de warme wafels met een lange vork uit het wafelijzer en laat ze op een rooster afkoelen. Of eet ze meteen warm. Ga zo door totdat al het beslag op is. De koude wafels kun je eventueel bestrooien met een beetje poedersuiker.

Bewaar de wafels een paar dagen op een koele plek in een luchtdicht afgesloten bewaardoos.

2 Responses to oma’s wafels

  1. Cynthia schreef:

    Ff n vraagje: Blijven de wafels zacht of worden ze hard?

Laat een reactie achter op Cathelijne Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

zoek

myTaste.be