Cathelijne van den Bercken

review Lodger Shelter 2.0 Free

Door Lodger ben ik, tegelijk met een paar andere collega draagconsulenten, gevraagd om een review te schrijven over een vernieuwd product van hen: de Shelter 2.0 Free. Deze draagzak is te gebruiken als horizontale drager, als heupdrager en als wikkeldeken voor in de autostoel. Ik heb de draagzak getest als horizontale drager en als heupdrager.

Testmodellen
Ik heb de Shelter 2.0 Free als horizontale drager getest met een Hoppediz draagpop van 55 cm en 3,5 kg. Deze is vergelijkbaar met de gemiddelde lengte en gewicht van een pasgeboren baby. Daarnaast heb ik de Shelter 2.0 Free laten testen met een 5 maanden oude babyjongen van 8 kg waarbij de Shelter 2.0 Free als horizontale babydrager gebruikt wordt en met een 1,5 jarige dreumesmeisje van 10,0 kg waarbij de Shelter 2.0 Free als heupdrager gebruikt wordt.

Adviesprijs
De Shelter 2.0 Free is vanaf winter 2013-2014 verkrijgbaar in de materialen Fleece (adviesprijs E 89,90) en Mesh Sport (adviesprijs 99,90). Vanaf het voorjaar 2014 komt er ook een katoenen versie. Ik heb de Mesh (polyester) Sport versie van de Shelter 2.0 Free getest.

Adviesgewicht
De handleiding geeft aan dat de Shelter 2.0 Free gebruikt kan worden vanaf de geboorte tot ca. 5 maanden (min. 3,5 kg, max. 8 kg) als horizontale babydrager. Zodra het kind kan zitten gebruik je de Shelter 2.0 Free als heupdrager (tot 12 kg, ca. 18 maanden).

Vernieuwd model
In 2010 heeft de Amerikaanse consumentenbond een advies uitgegeven over de veiligheid van zogenaamde bagslings. Het merk Infantino heeft daarop het model SlingRider van de markt gehaald. Het model van Lodger voorafgaand aan de Shelter 2.0 Free, lijkt erg op het model SlingRider van Infantino. Naar aanleiding van het advies uit 2010 heeft Lodger een aantal verbeterpunten aangebracht in het nieuwe model, de Shelter 2.0 Free.  Verbeterpunten, die de fabrikant in de begeleidende brief noemt ten opzichte van voorgaande modellen, zijn:
– Een uniek ontworpen en verstelbare capuchon voor extra comfort en behoud van lichaamswarmte. Door het aantrekken van de koorden krijg je een optimale pasvorm.
– Capuchongedeelte is deels gemaakt van mesh (polyester) materiaal wat voor een goede warmteregulatie zorgt bij het hoofd.
– Binnenin de Shelter is een verstelbare buikband toegevoegd die de baby ondersteunt en tevens voorkomt dat deze (de baby red.) niet naar beneden zakt.
– Voor een optimale pasvorm in lighouding voor de baby kun je de achterkant van de Shelter Free verkleinen door de koorden aan te trekken.
– De Shelter kan, door een extra gesp aan de draagband, tijdens het dragen eenvoudig in hoogte aangepast worden. Door de compacte manier van dragen tegen je borst alsof je je kind in je armen houdt, heb je beide handen vrij.

capuchon

Verstelbare capuchon van mesh met aantrekkoorden en verstelbare buikband, vastgezet met klittenband.

koorden

Koorden aan de onderkant om aan te trekken en gesp aan de achterkant om in hoogte aan te passen.

Materiaal
De buitenzijde van de Shelter 2.0 Free is gemaakt van polyester. De voering is van dunne katoentricot gemaakt. Beide materialen zijn gebreide materialen dus enigszins rekbaar.
De Shelter 2.0 Free is netjes afgewerkt met verstevigende sierstiksels, piping, randen, labels, trekkoordjes en een opdruk.

Sierstiksel

Afgewerkt met sierstiksels, piping, randen, labels, opdruk.

Veilig dragen
De criteria van de veilige draagpositie voor een baby vanaf de geboorte, opgesteld door de VDC, de Vereniging van Draagdoekconsulenten. Een goede drager voldoet aan de volgende vijf criteria:
1. Ondersteunt je kind van knie tot knie, met de kniëen hoger dan de billen. Voor de heupen dé optimale positie.
2. Geeft voldoende ondersteuning aan de nek en zorgt voor een licht gebolde rug, zoals in de baarmoeder.
3. Je kind wordt er rechtop in gedragen, met de buik naar je toe.
4. Het hoofd hoort zo hoog te zitten dat je er gemakkelijk een kus op kunt geven als je je hoofd buigt.
5. Is comfortabel voor zowel de dragende ouder als het kind.

Horizontale babydrager

Veiligheid horizontaal dragen
Horizontaal dragen wordt ook wel het dragen in de wiegehouding of kommahouding genoemd. Deze manier van dragen is niet veilig. De Lodger 2.0 Free voldoet niet aan de criteria zoals hierboven genoemd.
– De benen worden geforceerd bijeen gehouden wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van heupdysplasie.
– De heupen worden onregelmatig belast, wat ook kan bijdragen aan de ontwikkeling van heupdysplasie.
– Het hoofd wordt aan beide zijden bedekt met stof. Zodra de baby z’n hoofd draait ligt hij met zijn gezicht in het stof, dit kan de toevoer van verse lucht bemoeilijken.
– Het hoofd van de baby maakt een knik. De luchtpijp maakt op dat moment ook een knik. Hoe groter de baby, hoe meer dit zal zijn als de baby ligt (te slapen). Dit kan de ademhaling bemoeilijken en de baby moet meer z’n best doen om te kunnen ademen.
– De baby ligt niet hoog genoeg om continue goed in de gaten te houden hoe het met hem of haar gaat. Het gezicht van de baby moet zich altijd vlakbij het gezicht van de dragende ouder bevinden.
– De draagzak zit erg los, bij vooroverbukken bestaat het gevaar dat de baby eruit valt. Ook als de baby in de verstelbare buikband vast zit. Deze buikband zit vast met klittenband. De klittenband zal op het moment van vooroverbuigen een gewicht van een paar kilo niet meer vasthouden. 

Positie De benen worden geforceerd bijeen gehouden, heupen worden onregelmatig belast, hoofd wordt aan beide zijden bedekt met stof, hoofd en luchtpijp maakt een knik, gezicht van de baby zit niet vlakbij het gezicht van de dragende ouder.

LosOok met een grotere baby van 8 kg zit de draagzak erg ruim en los.

In het persbericht van Lodger wordt vermeld: “een pasgeboren baby kan de eerste maanden het beste in een liggende foetushouding worden meegedragen. Het hoofdje vormt in de eerste drie tot vier maanden nog een te zware belasting voor de nek en de rug van je baby.”  Dit advies klopt niet. Vanaf de eerste dag mag een baby rechtop gedragen worden. Dit is de veiligste manier van dragen. Mits de draagzak of draagdoek voldoende ondersteuning aan de nek geeft, zorgt voor een licht gebolde rug en zorgt voor steun van knie tot knie.

DraagdoekMarsupiVanaf de geboorte altijd rechtop dragen met buik van de baby naar de drager toe en voldoende steun voor de baby. Links in een geweven draagdoek FWCC (Front Wrap Cross Carry) geknoopt, rechts in een Marsupi ergonomische draagzak.

Comfort horizontaal dragen
Naast bovenstaande redenen zijn er meer redenen waarom ik de Shelter 2.0 Free babydrager als horizontale drager niet kan aanbevelen. Deze redenen hebben met comfort te maken. De redenen die specifiek met horizontaal dragen te maken hebben zijn de volgende.
– Er is geen huid op huid contact mogelijk tussen de baby en de dragende ouder. Huid op huid contact is juist een van de logische elementen van het dragen van je baby.
– Het hele gewicht van de baby hangt alleen aan de schouderband in plaats van dat het gewicht over het lichaam van de dragende ouder wordt verdeeld. Dit is snel erg zwaar voor de schouderspieren.

RingslingLinks de Shelter 2.0 Free waarbij het hele gewicht aan de schouderband hangt. Rechts een ringsling waarbij het gewicht uitgespreid wordt over de hele schouder. Het gewicht wordt daarnaast ook nog verdeeld over de heupen van de dragende ouder.

Meer over het horizontaal dragen van een baby in een draagzak of draagdoek vind je in o.a. in de artikelen dragen en heupontwikkelingbaby wrap safety en hip health in baby carriers.

heupdrager

Veiligheid heupdrager
– Het kind wordt van knie tot knie ondersteund, met de kniëen hoger dan de billen. Dit is een comfortabele en veilige houding.
– Het maken van een diepe zit voor het kind is goed mogelijk omdat er voldoende stof aan de onderrand zit. Maar deze rand is niet aan te spannen. Zodra het kind de benen strekt zal hij/zij er gemakkelijk uit kunnen glippen.
– Ter hoogte van de rug van het kind en hoger tot aan de rand, zit de stof erg ruim. Het is niet mogelijk om de stof op deze plekken strakker te maken of aan te spannen. Als het kind naar achteren gaat hangen zal hij/zij niet meer veilig zitten.

CvdB_MG_2709_014_001-2Het kind zit comfortabel van knie tot knie ondersteund.

Comfort heupdrager
Naast de veiligheid is er nog een reden waarom ik de Shelter 2.0 Free babydrager als heupdrager niet kan aanbevelen. De reden die specifiek voor het heupdragen met comfort te maken heeft is de volgende.
– Omdat de stof ter hoogte van de rug en de nek van het kind erg ruim zit en niet aangespannen kan worden, hangt het gewicht van het kind vooral aan de schouder- en nekspieren van de dragende ouder. Als het kind strak tegen het lichaam van de dragende ouder zou zitten, wordt het gewicht gelijkmatiger verdeeld. Bovendien is dan het zwaartepunt lager en meer in het midden.

LosHeupStof ter hoogte van de rug en de nek van het kind zit erg ruim en kan niet aangespannen kan worden.

algemeen

Betreffende het gebruik van de Shelter 2.0 Free is er een aantal opmerkingen die gelden voor het horizontaal dragen als ook voor het heupdragen.

Comfort betreffende het horizontaal dragen en het heupdragen
– Je kunt de maat van de Shelter 2.0 Free alleen instellen als je ‘m nog niet om hebt. Dat betekent dus dat je ‘m op de voor jou strakste maat in moet stellen en dan je baby erin moet doen. Losjes instellen met voldoende ruimte, je baby erin doen en dan aanspannen kan niet.
– Het zwarte net-achtige materiaal, dat als voering tegen de schouderband gezet is, schuurt in de nek van de dragende ouder.
– Het materiaal van de Shelter 2.0 Free is enigszins rekbaar. Daardoor voelt het geheel wat los aan. Niet zo stevig in vergelijking met bijvoorbeeld een ringsling die gemaakt is van geweven stof. Een baby wordt in een ringsling bij voorkeur weliswaar rechtop gedragen.
– De schouderband is vrij smal en is niet uit te spreiden over de schouder van de dragende ouder. Hierdoor schuift de schouderband van het schouderbot omhoog op de nekspier. Dit is pijnlijk en zwaar om te dragen. Het gewicht komt op de nekspier. Het is niet mogelijk om het gewicht te verdelen over de hele schouder.
– De buitenzijde van de Shelter 2.0 Free is gemaakt van polyester. Ik geef niet de voorkeur aan het dragen van een baby in een synthetisch materiaal. Mijn voorkeur heeft een natuurlijke grondstof zoals katoen of een combinatie van katoen-linnen, katoen-zijde of katoen-wol.

ErgonomischHeupSchouderband schuift omhoog tot op de nekspier waar het hele gewicht op komt.

conclusie

Als gecertificeerd draagconsulent zal ik de Lodger Shelter 2.0 Free niet aanraden aan (aanstaande) ouders. Voor het horizontaal dragen van een baby is deze draagzak niet veilig en niet ergonomisch. Voor het heupdragen is de draagzak weliswaar minder gevaarlijk, maar deze is niet comfortabel voor de dragende ouder.

 

16 Responses to review Lodger Shelter 2.0 Free

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

zoek

myTaste.be