recepten

review Lodger Shelter 2.0 Free

Door Lodger ben ik, tegelijk met een paar andere collega draagconsulenten, gevraagd om een review te schrijven over een vernieuwd product van hen: de Shelter 2.0 Free. Deze draagzak is te gebruiken als horizontale drager, als heupdrager en als wikkeldeken voor in de autostoel. Ik heb de draagzak getest als horizontale drager en als heupdrager.

Testmodellen
Ik heb de Shelter 2.0 Free als horizontale drager getest met een Hoppediz draagpop van 55 cm en 3,5 kg. Deze is vergelijkbaar met de gemiddelde lengte en gewicht van een pasgeboren baby. Daarnaast heb ik de Shelter 2.0 Free laten testen met een 5 maanden oude babyjongen van 8 kg waarbij de Shelter 2.0 Free als horizontale babydrager gebruikt wordt en met een 1,5 jarige dreumesmeisje van 10,0 kg waarbij de Shelter 2.0 Free als heupdrager gebruikt wordt.

Adviesprijs
De Shelter 2.0 Free is vanaf winter 2013-2014 verkrijgbaar in de materialen Fleece (adviesprijs E 89,90) en Mesh Sport (adviesprijs 99,90). Vanaf het voorjaar 2014 komt er ook een katoenen versie. Ik heb de Mesh (polyester) Sport versie van de Shelter 2.0 Free getest.

Adviesgewicht
De handleiding geeft aan dat de Shelter 2.0 Free gebruikt kan worden vanaf de geboorte tot ca. 5 maanden (min. 3,5 kg, max. 8 kg) als horizontale babydrager. Zodra het kind kan zitten gebruik je de Shelter 2.0 Free als heupdrager (tot 12 kg, ca. 18 maanden).

Vernieuwd model
In 2010 heeft de Amerikaanse consumentenbond een advies uitgegeven over de veiligheid van zogenaamde bagslings. Het merk Infantino heeft daarop het model SlingRider van de markt gehaald. Het model van Lodger voorafgaand aan de Shelter 2.0 Free, lijkt erg op het model SlingRider van Infantino. Naar aanleiding van het advies uit 2010 heeft Lodger een aantal verbeterpunten aangebracht in het nieuwe model, de Shelter 2.0 Free.  Verbeterpunten, die de fabrikant in de begeleidende brief noemt ten opzichte van voorgaande modellen, zijn:
– Een uniek ontworpen en verstelbare capuchon voor extra comfort en behoud van lichaamswarmte. Door het aantrekken van de koorden krijg je een optimale pasvorm.
– Capuchongedeelte is deels gemaakt van mesh (polyester) materiaal wat voor een goede warmteregulatie zorgt bij het hoofd.
– Binnenin de Shelter is een verstelbare buikband toegevoegd die de baby ondersteunt en tevens voorkomt dat deze (de baby red.) niet naar beneden zakt.
– Voor een optimale pasvorm in lighouding voor de baby kun je de achterkant van de Shelter Free verkleinen door de koorden aan te trekken.
– De Shelter kan, door een extra gesp aan de draagband, tijdens het dragen eenvoudig in hoogte aangepast worden. Door de compacte manier van dragen tegen je borst alsof je je kind in je armen houdt, heb je beide handen vrij.

capuchon

Verstelbare capuchon van mesh met aantrekkoorden en verstelbare buikband, vastgezet met klittenband.

koorden

Koorden aan de onderkant om aan te trekken en gesp aan de achterkant om in hoogte aan te passen.

Materiaal
De buitenzijde van de Shelter 2.0 Free is gemaakt van polyester. De voering is van dunne katoentricot gemaakt. Beide materialen zijn gebreide materialen dus enigszins rekbaar.
De Shelter 2.0 Free is netjes afgewerkt met verstevigende sierstiksels, piping, randen, labels, trekkoordjes en een opdruk.

Sierstiksel

Afgewerkt met sierstiksels, piping, randen, labels, opdruk.

Veilig dragen
De criteria van de veilige draagpositie voor een baby vanaf de geboorte, opgesteld door de VDC, de Vereniging van Draagdoekconsulenten. Een goede drager voldoet aan de volgende vijf criteria:
1. Ondersteunt je kind van knie tot knie, met de kniëen hoger dan de billen. Voor de heupen dé optimale positie.
2. Geeft voldoende ondersteuning aan de nek en zorgt voor een licht gebolde rug, zoals in de baarmoeder.
3. Je kind wordt er rechtop in gedragen, met de buik naar je toe.
4. Het hoofd hoort zo hoog te zitten dat je er gemakkelijk een kus op kunt geven als je je hoofd buigt.
5. Is comfortabel voor zowel de dragende ouder als het kind.

Horizontale babydrager

Veiligheid horizontaal dragen
Horizontaal dragen wordt ook wel het dragen in de wiegehouding of kommahouding genoemd. Deze manier van dragen is niet veilig. De Lodger 2.0 Free voldoet niet aan de criteria zoals hierboven genoemd.
– De benen worden geforceerd bijeen gehouden wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van heupdysplasie.
– De heupen worden onregelmatig belast, wat ook kan bijdragen aan de ontwikkeling van heupdysplasie.
– Het hoofd wordt aan beide zijden bedekt met stof. Zodra de baby z’n hoofd draait ligt hij met zijn gezicht in het stof, dit kan de toevoer van verse lucht bemoeilijken.
– Het hoofd van de baby maakt een knik. De luchtpijp maakt op dat moment ook een knik. Hoe groter de baby, hoe meer dit zal zijn als de baby ligt (te slapen). Dit kan de ademhaling bemoeilijken en de baby moet meer z’n best doen om te kunnen ademen.
– De baby ligt niet hoog genoeg om continue goed in de gaten te houden hoe het met hem of haar gaat. Het gezicht van de baby moet zich altijd vlakbij het gezicht van de dragende ouder bevinden.
– De draagzak zit erg los, bij vooroverbukken bestaat het gevaar dat de baby eruit valt. Ook als de baby in de verstelbare buikband vast zit. Deze buikband zit vast met klittenband. De klittenband zal op het moment van vooroverbuigen een gewicht van een paar kilo niet meer vasthouden. 

Positie De benen worden geforceerd bijeen gehouden, heupen worden onregelmatig belast, hoofd wordt aan beide zijden bedekt met stof, hoofd en luchtpijp maakt een knik, gezicht van de baby zit niet vlakbij het gezicht van de dragende ouder.

LosOok met een grotere baby van 8 kg zit de draagzak erg ruim en los.

In het persbericht van Lodger wordt vermeld: “een pasgeboren baby kan de eerste maanden het beste in een liggende foetushouding worden meegedragen. Het hoofdje vormt in de eerste drie tot vier maanden nog een te zware belasting voor de nek en de rug van je baby.”  Dit advies klopt niet. Vanaf de eerste dag mag een baby rechtop gedragen worden. Dit is de veiligste manier van dragen. Mits de draagzak of draagdoek voldoende ondersteuning aan de nek geeft, zorgt voor een licht gebolde rug en zorgt voor steun van knie tot knie.

DraagdoekMarsupiVanaf de geboorte altijd rechtop dragen met buik van de baby naar de drager toe en voldoende steun voor de baby. Links in een geweven draagdoek FWCC (Front Wrap Cross Carry) geknoopt, rechts in een Marsupi ergonomische draagzak.

Comfort horizontaal dragen
Naast bovenstaande redenen zijn er meer redenen waarom ik de Shelter 2.0 Free babydrager als horizontale drager niet kan aanbevelen. Deze redenen hebben met comfort te maken. De redenen die specifiek met horizontaal dragen te maken hebben zijn de volgende.
– Er is geen huid op huid contact mogelijk tussen de baby en de dragende ouder. Huid op huid contact is juist een van de logische elementen van het dragen van je baby.
– Het hele gewicht van de baby hangt alleen aan de schouderband in plaats van dat het gewicht over het lichaam van de dragende ouder wordt verdeeld. Dit is snel erg zwaar voor de schouderspieren.

RingslingLinks de Shelter 2.0 Free waarbij het hele gewicht aan de schouderband hangt. Rechts een ringsling waarbij het gewicht uitgespreid wordt over de hele schouder. Het gewicht wordt daarnaast ook nog verdeeld over de heupen van de dragende ouder.

Meer over het horizontaal dragen van een baby in een draagzak of draagdoek vind je in o.a. in de artikelen dragen en heupontwikkelingbaby wrap safety en hip health in baby carriers.

heupdrager

Veiligheid heupdrager
– Het kind wordt van knie tot knie ondersteund, met de kniëen hoger dan de billen. Dit is een comfortabele en veilige houding.
– Het maken van een diepe zit voor het kind is goed mogelijk omdat er voldoende stof aan de onderrand zit. Maar deze rand is niet aan te spannen. Zodra het kind de benen strekt zal hij/zij er gemakkelijk uit kunnen glippen.
– Ter hoogte van de rug van het kind en hoger tot aan de rand, zit de stof erg ruim. Het is niet mogelijk om de stof op deze plekken strakker te maken of aan te spannen. Als het kind naar achteren gaat hangen zal hij/zij niet meer veilig zitten.

CvdB_MG_2709_014_001-2Het kind zit comfortabel van knie tot knie ondersteund.

Comfort heupdrager
Naast de veiligheid is er nog een reden waarom ik de Shelter 2.0 Free babydrager als heupdrager niet kan aanbevelen. De reden die specifiek voor het heupdragen met comfort te maken heeft is de volgende.
– Omdat de stof ter hoogte van de rug en de nek van het kind erg ruim zit en niet aangespannen kan worden, hangt het gewicht van het kind vooral aan de schouder- en nekspieren van de dragende ouder. Als het kind strak tegen het lichaam van de dragende ouder zou zitten, wordt het gewicht gelijkmatiger verdeeld. Bovendien is dan het zwaartepunt lager en meer in het midden.

LosHeupStof ter hoogte van de rug en de nek van het kind zit erg ruim en kan niet aangespannen kan worden.

algemeen

Betreffende het gebruik van de Shelter 2.0 Free is er een aantal opmerkingen die gelden voor het horizontaal dragen als ook voor het heupdragen.

Comfort betreffende het horizontaal dragen en het heupdragen
– Je kunt de maat van de Shelter 2.0 Free alleen instellen als je ‘m nog niet om hebt. Dat betekent dus dat je ‘m op de voor jou strakste maat in moet stellen en dan je baby erin moet doen. Losjes instellen met voldoende ruimte, je baby erin doen en dan aanspannen kan niet.
– Het zwarte net-achtige materiaal, dat als voering tegen de schouderband gezet is, schuurt in de nek van de dragende ouder.
– Het materiaal van de Shelter 2.0 Free is enigszins rekbaar. Daardoor voelt het geheel wat los aan. Niet zo stevig in vergelijking met bijvoorbeeld een ringsling die gemaakt is van geweven stof. Een baby wordt in een ringsling bij voorkeur weliswaar rechtop gedragen.
– De schouderband is vrij smal en is niet uit te spreiden over de schouder van de dragende ouder. Hierdoor schuift de schouderband van het schouderbot omhoog op de nekspier. Dit is pijnlijk en zwaar om te dragen. Het gewicht komt op de nekspier. Het is niet mogelijk om het gewicht te verdelen over de hele schouder.
– De buitenzijde van de Shelter 2.0 Free is gemaakt van polyester. Ik geef niet de voorkeur aan het dragen van een baby in een synthetisch materiaal. Mijn voorkeur heeft een natuurlijke grondstof zoals katoen of een combinatie van katoen-linnen, katoen-zijde of katoen-wol.

ErgonomischHeupSchouderband schuift omhoog tot op de nekspier waar het hele gewicht op komt.

conclusie

Als gecertificeerd draagconsulent zal ik de Lodger Shelter 2.0 Free niet aanraden aan (aanstaande) ouders. Voor het horizontaal dragen van een baby is deze draagzak niet veilig en niet ergonomisch. Voor het heupdragen is de draagzak weliswaar minder gevaarlijk, maar deze is niet comfortabel voor de dragende ouder.

 

You may also like...

16 Comments

  1. Lisette says:

    Goedendag,

    Bijna had ik de Shelter Free aangeschaft, maar na wat googlen kwam ik op je site terecht en was erg onder de indruk van jouw bevindingen. Erg helder omschreven!
    Dit ziet er niet echt goed uit en ik ga toch maar weer zoeken naar een ander merk draagzak.

    Mag je ook tips geven van merken die jou wel goed bevallen of getest zijn?

    Ik hoor het graag van je!
    Succes met alles!
    Groeten Lisette

    1. Cathelijne says:

      Ergonomisch verantwoorde draagzakken zijn bijvoorbeeld een Manduca, Storchenwiege Carrier, Bondolino, Wompat, ErgoBaby, Marsupi, Connecta, of een MeiTai, ringsling of draagdoek. Naast dat je deze allemaal (behalve de Marsupi) ook voor peuters en voor rugdragen kunt gebruiken, kun je ook een ergonomische draagzak van Boba, Tula of Rose & Rebellion voor peuters tot kleuters gebruiken.

      groeten, Cathelijne

  2. Floortje says:

    Wat een duidelijke review. Ik heb 3 jaar geleden een lodger gratis gekregen bij een tijdschriftenabonnement. Ik gebruikte hem in de maxi cosi als wikkeldoek en voor het lopen naar huis vanaf de auto. Langer was niet te doen inderdaad vanwege die oncomfortabele draagband in je hals. Ook is mijn dochter er een keer uitgevallen omdat het klittenband open ging. En ze zakte inderdaad vaak naar beneden en ik vertrouwde het niet als haar hoofd draaide en ze lucht hapte in de stof.
    Op een beurs heb ik een mooie Storchenwiege gekocht, wat een verademing. Wat goed dat je het getest hebt en hoe je omschrijft waarom je dit vooral niet moet kopen. Klopt helemaal.

  3. Miranda says:

    Wat een mooi geschreven stuk over een ondeugdelijk product. Ik krijg al plaatsvervangende nekklachten bij het lezen. …

    Wat Metzonderhanden al schreef. .. Lodger:investeer in een goede carrier. Voorbeelden genoeg. En presenteer dat met de juiste, nieuwste kennis over dragen in de babyproducten winkels. Een gouden greep voor ze, aangezien dat nog zo goed als niet in een Nederlandse winkel verkrijgbaar is. Dat zou pas goed voor de naam zijn.

    Sorry hoor, maar dit product en hoe ze het willen aanprijzen vind ik lachwekkend. . Ze zouden beter moeten weten. Wat voor R&D heeft dat bedrijf zeg? Ze gaan dat toch niet in productie nemen zo hè? ??

  4. Bedankt voor het testen en de uitgebreide review, Cathelijne! Wij hebben ooit een Lodger drager aangeschaft en uiteindelijk hebben we hem alleen gebruikt als dekentje in het autostoeltje. Sinds vorig jaar ben ik draagconsulente en ik zal niemand aanraden om deze drager aan te schaffen.Er zijn genoeg ergonomische, en zelfs goedkopere alternatieven op de markt.

  5. De foto’s spreken al voor zich, dit is niet de fijnste vorm van dragen.

  6. Liv says:

    Duidelijke uitleg, Ik vind ook dat de foto´s goed laten zien waar het mis gaat.

  7. Een hele goede kritische review! Het is fijn dat de fabrikanten de mensen die hier echt voor opgeleid zijn om een eerlijke review vragen :-)

  8. Hele goede uitgebreide review!
    Persoonlijk vind ik het een spuuglelijk ding…
    Aan de foto’s is goed te zien dat het absoluut niet comfortabel dragen is met dit systeem.

    Voor die prijs koop ik veel liever een mooie doek of fijne ergonomische drager.
    Vindt Logder het echt zo moeilijk om iets te maken wat goed, veilig en ergonomisch is? Genoeg goede voorbeelden zou je zeggen….

  9. Noël says:

    Waarom maakt Lodger geen ergonomische drager? Ik hoop dat ze dit ding nog niet uitgebreid in productie hebben genomen. Dan hebben we er weer een generatie “hippe” ouders bij die na twee keer dragen roepen dat dragen niks voor hen is.
    Ik zou haast denken dat Lodger werkt voor de buggy-industrie…. iedereen stopt toch acuut met dragen als het zo oncomfortabel moet?
    Gelukkig heb je een heldere recensie geschreven. Ik mag hopen dat Lodger zich bij wikkeldoeken houdt, of echt iets met de kritieken gaat doen.
    (ondertussen wikkel ik mijn ukken lekker strak op mijn borst of rug, in een doek)

  10. Alyson says:

    Afgezien van de levensgevaarlijke houding van de baby in liggende houding, krijg ik al plaatsvervangend een zere nek als ik die band zie….autch.

  11. Hallo Cathelijne,

    Wat een grondige review heb je geschreven, petje af! Ik hoop echt dat meer en meer ouders in gaan zien dat er echt veel betere en fijnere alternatieven zijn voor deze draagzak.

    Ik snap niet dat er nog steeds dragers zoals deze op de markt komen, dragen is ‘booming’, zie de Facebookgroepen. Maar dragen in dit soort zakken is dat zeker niet, zie de eindeloze Marktplaatsadvertenties… (“Maar een paar keer gebruikt omdat mijn zoontje niet gedragen wilde worden.” Maar wij weten beter…)

    Lodger, als jullie echt een slag willen slaan, maak dan een echte Soft Structured Carrier, niet zo’n halfslachtige zoals Stokke, maar een degelijke en fijne ergonomische draagzak met de mooie looks en de fijne feel die jullie als merk hebben. Elk seizoen nieuwe kleuren en Limited editions. Ouders zitten niet te wachten op dit soort nodeloze baby-attributen. Ze willen waar voor hun geld.
    Er zijn ongetwijfeld genoeg draagconsulenten die graag mee willen werken aan de ontwikkeling hiervan.

  12. Barry says:

    Gecertificeerd draagconsulent? Wij van WC eend…

    1. Cathelijne says:

      Beste Barry, ik begrijp je opmerking niet. Ik geef hier geen advies over producten die ik zelf verkoop. Ik verkoop geen draagdoeken of draagzakken.

    2. Wendy says:

      Die opmerking klopt nét niet…

  13. Joëlle says:

    Ik vind hem helemaal niet mooi ook! Ik koop liever met dat bedrag een doekje met vrolijke kleurtjes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.