Cathelijne van den Bercken

ketchup

Met tomaten in mijn moestuin weet ik aan het eind van het seizoen soms niet meer wat ik met de overdaad aan die heerlijke zoete bommen kan doen. Dan is het tijd om ze in te maken. Bijvoorbeeld als ketchup. Groot voordeel vind ik dat ik zelf kan bepalen hoeveel suiker er in gaat.

ketchup

1 stengel bleekselderij, in stukjes gesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 grote rode ui, fijn
snufje cayennepeper
1 kruidnagel
3 theel. korianderzaad
2 theel. gemalen komijn
1 theel. gemalen kaneel
4 cm verse gember, geschild en in kleine stukjes gesneden
2 theel. zout
1/2 theel. versgemalen zwarte peper
3 eetl. olijfolie
800 g zoete tomaten, in stukjes gesneden
2 eetl. rozijnen of dadels in stukjes gesneden
20 ml water
180 ml witte wijnazijn
3 eetl. bruine basterdsuiker, honing of appelstroop

Doe de bleekselderij, de knoflook, de ui, de cayennepeper, de kruidnagel, koriander, de komijn, de kaneel, de gember, het zout en de peper in een hoge kookpan. Roer er de olijfolie doorheen. Zet de pan op laag vuur en laat het geheel zachtjes 10-15 minuten pruttelen. Roer af en toe.

Voeg de tomatenstukjes, de rozijnen en het water bij het kruidige groentemengsel. Laat alles zachtjes pruttelen zonder deksel. Roer af en toe zodat de massa niet aanzet. Laat op deze manier de massa tot de helft inkoken. Dit duurt zo’n half uur.

Maal de tomatenmassa met een staafmixer of in een keukenmachine of blender fijn. Zeef de tomatenmassa en giet het terug in een schone pan samen met de azijn en de suiker.

Kook de tomatenmassa zachtjes in tot de dikte van ketchup. Giet de hete ketchup in gesteriliseerde flessen. Zo blijft je ketchup minstens 6 maanden goed in je keukenkastje.

Dit recept is eerder gepubliceerd op www.kiind.nl

2 Responses to ketchup

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

zoek

myTaste.be