recepten

Mutton Haleem

Haleem is een populaire stoofpot die gegeten wordt in het Midden-Oosten, Centraal AziĆ« en India. Haleem komt uit het Perzisch en betekent ‘geduld’. Het gerecht heeft deze naam gekregen omdat het je wel wat geduld kost om het te maken. Een legende zegt dat het een week duurt om de perfecte haleem te maken. Hieronder ga ik het een stuk sneller doen dan in een week.

Ook al maken de koks in elke regio hun eigen variatie, haleem bevat altijd gebroken tarwe, gebroken gerst, linzen, vlees, ghee en specerijen. Als vlees wordt er meestal rundvlees of lamsvlees gebruikt. In de recept heb ik voor lamsvlees gekozen.

In India wordt haleem tijdens de moslim maanden van Muharram en Ramadan gemaakt. En het wordt als voorgerecht geserveerd bij moslimbruiloften. Met name de Indiase stad Hyderabad staat bekend om z’n haleem. De variant van Haleem die in Hyderabad wordt gemaakt wordt zo enorm gewaardeerd dat het ook een populair gerecht is in andere gemeenschappen in India. Er is zelfs een speciale koeriersdienst die ervoor zorgt dat de haleem uit Hydrabad over de hele wereld verzonden wordt.

mutton haleem

850 g lamsschouder, zonder bot, in stukjes gesneden
100 g ghee
50 g geplette havermout
2 eetl. gedroogde chana dal (gele spliterwten)
1 eetl. gedroogde moong dal (mung splitlinzen)
1 eetl. gedroogde masoor dal (rode linzen)
1 eetl. azijn of citroensap
1 ui, in kleine stukjes gesneden
1 ui, in dunne halve ringen gesneden als garnering
1 eetl. geraspte verse gember
1 eetl. geperste knoflook
6 theel. haleem masala
3 gedroogde curryblaadjes
2 eetl. verse koriander, fijngehakt + 1 eetl. als garnering
2 eetl. verse munt, fijngehakt
2 groene chilipepers, fijngesneden (optioneel)
1 tomaat, in kleine stukjes gesneden
een handvol ongezouten cashewnoten
1 citroen, in plakjes gesneden
zout

Week de havermout en de linzen een nacht in koud water met een eetlepel azijn of citroensap. Neem twee keer zoveel water als het graan en de linzen.

Bak de fijngesneden ui in de helft van de ghee mooi bruin in een braadpan. Roer de haleem masala, de knoflook en de gember er een minuutje doorheen. Voeg dan het lamsvlees eraan toe en roer goed. Doe 250 ml water en een theelepel zout in de pan erbij, zet het vuur laag en laat het lamsvlees een half uurtje heel zachtjes gaar stoven.

Voeg de verse koriander, de verse munt, de tomatenstukjes en 150 ml water toe. Kook het geheel verder nog eens een half uurtje op laag vuur met de deksel op de pan.

Ververs ondertussen het weekwater van het granen-linzenmengsel. Doe 200 ml schoon water in de pan samen met een snufje zout en 1/4 theel. kurkuma. Kook de havermout met de linzen 20 minuten zachtjes totdat alles goed gaar is. Pureer het geheel, in een blender of in het bakje dat bij de staafmixer zit, met 2 eetlepels water totdat het een dikke pasta geworden is.

Doe de linzenpasta bij het vleesmengsel in de braadpan. Voeg de curryblaadjes eraan toe. Kook alles nog een uur zachtjes met de deksel op de pan terwijl je regelmatig roert.

Bak ondertussen de andere helft van de ui in de overgebleven ghee mooi bruin. Dit is voor de garnering. Bestrooi het gerecht met de overgebleven eetlepel verse koriander en verdeel de gebakken ui en de cashewnoten erover. Serveer de plakjes citroen erbij.

Lekker met witte Basmatirijst of naan. En erbij raita van komkommer. Roer voor de raita wat stukjes komkommer, een teentje fijngesneden knoflook en een beetje peper en zout door een paar eetlepels hangop.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.