recepten

cajun kruidenmix

Gemakkelijk zelf te maken en handig om op voorraad te hebben: zelfgemaakte kruidenmixen. Cajun kruidenmix gebruik ik o.a. om jambalaya op smaak te brengen. Het is ook lekker om kip in te bakken. Of om een keer door je chili con carne te doen.
De Cajuns zijn afstammelingen van de Frans Canadezen, die aan het eind van de 18e eeuw door de Britten verdreven werden uit de Franse kolonie Acadia (nu Nova Scotia). Zij vestigden zich in het zuiden van Louisiana.
Geroosterde paprikapoeder of pimentón kun je krijgen bij de Spaanse delicatessenwinkel. Het geeft een lichte rooksmaak aan je kruidenmix. Als je het niet kunt vinden, is het niet erg, dan laat je het achterwege.

3 eetl. paprikapoeder
1 theel. geroosterde paprikapoeder (pimentón)
1 eetl. versgemalen zwarte peper
2 eetl. gedroogde tijm
2 eetl. gedroogde oregano
2 eetl. uienpoeder
2 eetl. knoflookpoeder
1 eetl. fijn grijs zeezout
2 theel. cayennepeper

Meng alle kruiden goed in een kom. Doe de kruidenmix in een goed afsluitbare pot. Plak er een etiket op want veel van je eigengemaakte kruidenmixen zullen er op het eerste oog hetzelfde uitzien. Bewaar de pot op een donkere plek. Zo zal deze mix minsten drie maanden goed blijven.

You may also like...

3 Comments

 1. Jac says:

  Het grootste voordeel van zelfgemaakte kruiden vind ik dat je gemakkelijk kunt variëren, zeker met het zoutgehalte.
  In commerciële cajun kruiden zit 68% zout.

 2. wecke says:

  Gisteren chili con carne gemaakt met de cajun kruiden. Ik heb er wel nog wat extra groenten aan toegevoegd, een flinke wortel en een halve prei.

  Was erg lekker en met een extra schepje kruiden ook zonder de tabasco goed pittig (hij moest voor de kids ook nog te doen zijn)!

  1. Cathelijne says:

   Deze mix heeft inderdaad wel wat pit. Als je ‘m te pittig vindt kun je de volgende keer als je ‘m zelf maakt, de cayennepeper eruit laten. Of alleen een snufje cayennepeper toevoegen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.