Cathelijne van den Bercken

vlierbloesemchampagne

Bij ons om de hoek in de Oostvaardersplassen, maar ook in de parken van Almere wordt je op dit moment tijdens een fiets- of wandeltocht bedwelmd door de geur van vlierbloesem. Die bloeit hier welig en veelal in het wild. Andere benaming voor vlier zijn elderberry (Engels), sureau noir (Frans) en Holunder (Duits). De vlier houdt vliegen, muggen en mollen op afstand.

Als de vlier bloeit zijn er nog wel meer bloemen die bloeien en die op de vlier lijken. Je herkent de vlierbloesem in eerste instantie aan de sterke zoete geur. Het is een struik met houtachtige takken. Als je de takken buigt dan breken ze gemakkelijk. Van binnen zijn de takken wit. De bladeren zijn eenvoudige bladvormen, zoals een kind een blaadje aan een bloem tekent. De kleine witte bloemetjes groeien aan het eind van de takken in bloemschermen zo groot als een gespreide hand. In juni en juli bloeit de vlier en kun je bloesem oogsten voor diverse recepten. Zoals vlierbloesemsiroop of onderstaande vlierbloesemchampagne. Wat ik gevonden heb na wat zoekwerk is dat vlierbloesemchampagne een alcoholpercentage bevat van 0,5% tot 5%. In augustus en september kun je de bessen oogsten voor bijvoorbeeld vlierbessensiroop.

Als je wilt weten waar je bij jou in de buurt vlierbloesem kunt plukken, kijk dan op de wildplukwijzer.

Pluk de vlierbloesem die een eind van de weg af staan, zodat je geen last hebt van roetafzetting. Het is afhankelijk van hoe druk de weg is en hoeveel luchtverontreiniging er op die plek is. Daar is dus niet een vaste afstand over te melden. Doe gewoon wat jou goed lijkt. En let op dat je de bloesem alleen boven plashoogte plukt.

Vermenigvuldig de hoeveelheden gewoon in verhouding als je meer wilt maken. Ik heb witte gerafineerde suiker gebruikt om de kleur licht te houden. Maar je kunt net zo goed palmsuiker, oersuiker of ahornsiroop gebruiken. Ik neem het liefst appelazijn omdat deze lekker neutraal van smaak is en niet zo sterk is. Let op, was de vlierbloesemschermen niet. Dan spoel je het stuifmeel, de natuurlijke gist en de smaakstoffen weg. Controleer de vlierbloesemschermen op insecten of ander ongein dat je er niet in wilt. Als er toch nog een ongewenst beestje in achter gebleven is, dan verschijnt die wel aan de rand van de pan als alles een tijdje staat.

Voor ruim 1 liter champagne
1 liter koud water
1 groot vlierbloesemscherm
100 g suiker
1 schijfje citroen
25 ml blanke azijn

Doe het water samen met de suiker, de azijn en het citroenschijfje in een grote pan. Roer het water totdat de suiker opgelost is. Voeg de vlierbloesemschermen toe en dek de pan af met een schone theedoek. Zo komen er geen stof en pluisjes in de pan en kan er wel de benodigde lucht bij.

Roer twee keer per dag even alles door elkaar. Na 4 of 5 dagen zul je in het stilstaande vocht, bubbels zien ontstaan. Het begint al te bruisen.

Na 6 dagen kun je de champagne gaan bottelen. Zeef de vloeistof door een kaasdoek, een schone theedoek of een fijnmazige zeef. Gebruik stevige flessen die goed afsluitbaar zijn zoals een fles met beugelsluiting. Ik kocht mijn flessen bij de Brouwmarkt. Daar verkopen ze ook de kaasdoeken. Als fles kun je ook bierflesjes met beugelsluiting hergebruiken of goed schoongemaakte frisdrankflessen. Als ze maar tegen een stootje kunnen en hermetisch afsluitbaar zijn.

Bewaar de flessen nog twee weken op een koele plek, bijvoorbeeld in de kelder. Het gistproces van de champagne gaat verder op de fles. De suiker die erin zit wordt omgezet in alcohol. Laat tijdens deze twee weken de druk regelmatig van de fles af. Dit doe je door om de paar dagen de fles even open te maken. Doe je dit niet, dan ontstaat er ontploffingsgevaar van de fles. De druk van het gistingsproces kan zo hoog worden dat de fles uit elkaar kan spatten. Na twee weken is de suiker die omgezet wordt in alcohol opgebruikt en zal er niet veel extra druk meer opgebouwd worden.

Na een tijdje zal de champagne naar azijn gaan smaken, dus wacht niet te lang met het opdrinken ervan. Bewaar het maximaal een half jaar op een koele donkere plek.

7 Responses to vlierbloesemchampagne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

zoek

myTaste.be