recepten

pruimentaart

Oh, het is pruimentijd! Onze eigen pruimenboom heeft dit jaar helaas geen enkele pruim aan de boom hangen. Maar op de markt heb ik 3 kilo pruimen gekocht voor 5 euro. Twee kilo van de pruimen heb ik in jam verwerkt. Een halve kilo hebben we vers opgegeten en een halve kilo zijn in deze taart gegaan.

pruimentaart

1 portie zoet zandtaartdeeg, ongebakken
500 g pruimen, door midden gesneden en ontpit

1 eetl. suiker
100 ml water

Maak eerst een zoet zandtaartdeeg. Bak deze nog niet af. Terwijl het deeg in de taartvorm in de koelkast staat kun je de pruimen schoonmaken. En verwarm ondertussen de oven voor op 190˚C.

Verdeel de pruimen over de taartbodem. Leg de pruimen met de snijkant naar beneden op het deeg. Begin aan de buitenkant van de bakvorm en werk naar binnen toe. Hou twee halve pruimen achter. Die heb je straks nog nodig.

Bak de taart in 25 minuten gaar totdat de pruimen bubbelen. Laat de taart afkoelen.

Voor het glazuur snij je het velletje van de twee overgebleven pruimenhelften. Snij het vruchtvlees in kleine stukjes. Doe het vruchtvlees samen met de suiker en het water in een klein pannetje. Kook de pruimenstukjes 10 minuten in op laat vuur. Duw het vruchtvlees met een houten lepel plat en blijf roeren. Het glazuur is klaar als het vruchtvlees uit elkaar gevallen is en het geheel een beetje stroperig geworden is.

Verdeel het pruimenglazuur met een kwast over de taart.

You may also like...

1 Comment

  1. Gea says:

    Bedankt voor het recept en je hulp! Zelfs voor mij als onervaren taartenbakster was het goed te doen. Lekker taartje :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.