recepten

bruine bonen met kip

Jawel, ik heb weer kip over van de kippenbouillon die ik vandaag maakte. Deze keer gebruik ik een deel van de kip in een bruine bonenschotel. En omdat ik morgen een volle dag voor de boeg heb, ga ik dit gerecht in de slowcooker maken. De boontjes heb ik een nacht geweekt en heb ik daarna beetgaar gekookt. Die staan nu klaar. Maar je kunt eventueel ook boontjes uit blik gebruiken.

voor 4 personen:
400 g gedroogde bruine bonen

2 uien, in ringen
1 rode paprika, in stukken
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1/2 theel. gemalen komijn
1 theel. paprikapoeder
2 laurierblaadjes

250 ml passata (gezeefde tomaat)
300 g kip, net gaar gebakken of gekookt, bijvoorbeeld wat je over hebt van de soepkip
2 eetl. roomboter of rundervet
zout en peper 

Laat de bonen 1 nacht in koud water weken. Gooi de volgende ochtend het weekwater weg en spoel de bonen schoon. Kook de bonen in 1,5 tot 2 uur beetgaar. Je kunt ook bonen uit blik gebruiken, die zijn al gaar. Maar ik gebruik liever gedroogde bonen. Hoe langer de bonen in je keukenkastje staan, hoe langer ze moeten koken voordat ze gaar zijn. Doe er op dit moment nog geen zout bij. Als je er zout bij zou doen dan blijft de schil hard.

Bak de ui, paprika en knoflook met de komijn en paprikapoeder 10 minuten in een beetje vet totdat de groentes gaar zijn.

Doe de gebakken groentes met de bruine bonen, passata, kip en zout en peper in de slowcooker. Laat de bonenschotel ongeveer 6 uur of meer in de slowcooker garen. Roer eventueel tussendoor een keer alles door elkaar.

Proef of er genoeg zout en peper in zit. Lekker met rijst of in wraps die je vult met de bonenschotel en nog even 10 min. in de oven zet op 200°C. Frisse sla erbij en je hebt een heerlijke complete maaltijd.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.