recepten

goulash

Een van de eerste gerechten die ik in de slowcooker maak is deze goulash. Ik heb net een voorraad tomaten ingemaakt. Die komen nu goed van pas.

Karwijzaad is hèt specerij dat in goulash hoort. Karwijzaad of kummel heeft een anijsachtige, wat zoete smaak. Kummel is afkomstig van het Duitse woord Kümmel. Soms wordt het ook wel wilde komijn genoemd. Niet te verwarren met gewone komijn. Karwij is wat sterker van smaak dan komijn en komijn is iets bitterder dan karwij.

 

500 g riblappen, in blokjes gesneden
1 eetl. rundervet (of vervang het rundervet door roomboter)
1 eetl. roomboter
2 grote uien, grof gesneden
2 rode paprika’s, in grove stukken gesneden
1 groene paprika, in grove stukken gesneden
4 teentjes knoflook, fijngehakt
300 ml passata (gezeefde tomaten)
1 dl rode wijn
2 eetl. wijnazijn
10 gram grijs zeezout
1 eetl. paprikapoeder
2 theel. gedroogde thijm
1 theel. karwijzaad
versgemalen peper
eventueel een bakje van 250 g champignons, in plakjes gesneden 

Braad het vlees in het rundervet en roomboter even kort aan op hoog vuur zodat beide kanten wat gebruind zijn. Ongeveer 5 min. per kant. Haal de riblappen uit de pan en zet ze even apart.

Doe de uien in de pan en bak ze in het overgebleven vet zo’n 10 min. totdat de uien bruin zijn. Bak de paprika, paprikapoeder, thijm en karwijzaad daarna nog 5 min. mee. Blus af met de wijn.

Als je er champignons aan toe wilt voegen kun je deze op dit moment even in een apart pannetje met wat boter zachtjes gaar bakken.

Leg de riblappen onderin de slowcooker. Vul de slowcooker met alle overige ingrediënten. Sluit de slowcooker met een deksel en zet de stand op high.

Na ongeveer 9 uur is je goulash klaar. Breng eventueel op smaak met wat extra zout en peper.

Serveer met gekookte aardappels, rijst of brood en een frisse salade, sperzieboontjes of erwtjes.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.