Cathelijne van den Bercken

review Stokke MyCarrier voor baby’s

Nadat ik de Stokke MyCarrier (of de Stokke My Carrier) met mijn dreumes van 24 maanden heb getest, ben ik nieuwsgierig geworden naar het buikdraagdeel met een baby. Ik heb getest met een Hoppediz draagpop van 55 cm en 3500 gram. Vergelijkbaar met de gemiddelde lengte en gewicht van een pasgeboren baby.

Toen ik deze review en de review over de Stokke MyCarrier voor dreumesen en peuters hier had geplaatst, kreeg ik een paar weken later email van de Social Media Manager Benelux van Stokke. Ze hebben mijn reviews gelezen. In de email zeggen ze dat het niet zo mag zijn dat ik last heb van het basisframe en dat het kindje (in dit geval de pop), te laag zit. Verder willen ze het graag goedmaken dat ik geen goed advies heb gehad in de winkel. Ze willen graag een afspraak met me maken om de Stokke MyCarrier nog eens goed uit te leggen. En daarnaast zijn ze benieuwd naar mijn bevindingen. Met name verbeterpunten in communicatie en ontwerp. Een paar weken later heb ik een afspraak met een van de trainers van Stokke Nederland. Hij traint het winkelpersoneel dat de Stokke MyCarrier gaat verkopen.

In cursief mijn commentaar en aanvullingen, nadat ik gesproken heb met de trainer van Stokke Nederland.

De Stokke MyCarrier is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kost in Nederland zo’n E149,-. De Stokke MyCarrier bestaat uit een hard harnas met in het midden een aluminium plaat. Aan dit harnas kun je verschillende delen vastmaken d.m.v. ritsen en bajonethaken om er een buikdragen dan wel rugdrager van te maken. Je zet de carrier eerst helemaal in elkaar. Daarna doe je je kindje erin. In tegenstelling tot het rugdraagdeel kun je je kindje in het buikdraagdeel erin doen als je staat.

De Stokke MyCarrier is mooi afgewerkt en aan de verschillende sluitingen en beveiligingen kun je zien dat er lang over nagedacht is. Op de heupband bevinden zich twee kleine zakjes. Handig voor klein grut zoals je telefoon, sleutels of wat kleingeld.
De bajonethaken vind ik erg lastig om door de lusjes te krijgen. Het op slot zetten van de bajonethaken vind ik ook niet gemakkelijk gaan.
De schouderbanden zijn gevuld met een erg hard materiaal. Ik vermoed een flexibele kunsstof. De aluminium plaat die midden op je ruggenwervels drukt is nog harder en maakt het geheel oncomfortabel. Ook de heupband is met een hard materiaal gevuld en duwt onprettig in mijn onderbuik.

Het is belangrijk dat de aluminium plaat helemaal in de sleuf geschoven wordt. Dit had ik goed gedaan. Het materiaal vind ik niet zacht genoeg om het comfortabel te laten zijn. Het voelt behoorlijk synthetisch aan.

De zit lijkt op het eerste oog mooi breed. Bij gebruik kun je duidelijk zien dat de zit zelfs voor een pasgeborene net niet breed genoeg is. Het is jammer dat de buitenkanten van de zit niet gevuld zijn. Nu is het materiaal dun en slap. Er is geen ondersteuning van knie tot knie. Hierdoor hangen de kniëen lager dan de billen. Het heupbot zal niet goed in de heupkom zitten en dit zou heupdysplasie kunnen bevorderen.

Wanneer de buitenste randen van het zitgedeelte iets strakker zouden zitten en gevuld zouden zijn, dan zou dit de houding van het kind wel in de gezonde positie ‘knietjes hoger dan de billetjes’ plaatsen. Deze kleine aanpassing in het ontwerp wordt als suggestie doorgegeven aan de ontwerpers. Wie weet is dit aangepast in een volgende nieuwe versie.

De natuurlijke bolling van een pasgeborene wordt niet gerespecteerd. De drager is zo voorgevormd dat de rug van de baby een holling maakt in plaats van een bolling.

De baby hangt erg laag in de drager, dit vind ik minder comfortabel dan wanneer de baby hoger zou zitten. Ik moet echt flink bukken om het voorhoofd van de baby te kunnen kussen. Dit is een van de eisen voor veilig dragen: je baby zit hoog genoeg dat je gemakkelijk het voorhoofd van je baby kan kussen.

 

De baby zit er vrij los in vanaf zijn schouder en hoger. Ter hoogte van zijn schouder kan ik met gemak nog twee handen tussen de schouder en het stof stoppen. Hierdoor is de nek van de baby niet goed ondersteund. De nekspieren van een pasgeboren baby zijn nog niet sterk genoeg om zijn hoofdje zelfstandig rechtop te houden. Ondersteuning van zijn nek is daarom erg belangrijk.
De bandjes die ter hoogte van de vouw van de flap zitten, heb ik op de strakste stand ingesteld. Zelfs bij het omvouwen van de flap ontstaat er geen steun voor het nekje.

Ik had de bajonethaak aan de zijkant in een hoger lusje kunnen doen waardoor de drager iets strakker komt te zitten. Daarnaast had ik het klemmetje dat ter hoogte van het hoofdje zit ook nog wat hoger kunnen doen. Dit zou in theorie de holling van de rug meer een bolling kunnen maken en zou de baby hoger en dichter tegen mij aan komen te zitten.

Bij de Stokke MyCarrier is het ook nog mogelijk om je kind naar buiten toe te dragen. Deze optie heb ik niet getest omdat ik het niet veilig vind om je kind op deze manier te dragen.
De beste positie die een gezonde ontwikkeling van de ruggewervel en de heup bevordert, is de gespreide hurkzit oftewel kikkerhouding. Dit is dezelfde houding als waarin een baby geplaatst wordt in een spreidbroekje wanneer heupdysplasie gediagnostiseerd is, omdat in deze positie de ontwikkeling van de heupkom optimaal gestimuleerd wordt. Wanneer het hele gewicht van de baby aan zijn kruis hangt en de benen recht omlaag bungelen, is dit simpelweg niet de optimale houding voor een baby. Kies altijd een drager die de baby in de gespreide hurkzit houdt.
Daarnaast mist je baby het visueel contact met zijn ouder/verzorger die hem draagt. Dit is specifiek juist wel belangrijk in de eerste zes maanden. Juist in die periode zijn interacties met het gezicht van de ouder/verzorger van belang voor een gezonde ontwikkeling van de hersenen van de baby. Maar ook in de maanden hierop volgend, zal de baby regelmatig de gezichtsuitdrukkingen van de ouder/verzorger willen kunnen aflezen, met name tijdens onbekende en verwarrende situaties. Wanneer de baby niet in staat is om de gezichtsuitdrukkingen van zijn ouder/verzorger te kunnen zien, zal dit onnodige stress veroorzaken. Wanneer dit met regelmaat gebeurt, zal de baby niet goed meer in staat zijn om zijn basale vermogen om stress te reguleren, toe te passen.
Een baby kan bij het naar buiten toe dragen, overgestimuleerd worden. Hij kan zich niet meer afsluiten voor de buitenwereld als het te veel voor hem wordt. Dit kan hij eenvoudig wel doen als hij met zijn gezicht naar de ouder/verzorger toegericht zit. Hij hoeft alleen maar zijn hoofdje tegen de borstkast van zijn ouder/verzorger te leggen en zijn ogen dicht te doen.

Het naar buiten dragen van je kind blijf ik een uiterst onveilige optie vinden die niet gepromoot zou mogen worden. De Stokke MyCarrier moet in de stenen babywinkels concurreren met de Babybjorn dragers. Bij Babybjorn laten ze het naar buiten dragen als optie zien. Veel ouders denken dat een baby na een paar maanden niet meer genoeg ziet als hij met zijn gezicht naar de dragende ouder toe, gedragen wordt. En dan willen ze hem met zijn gezicht naar buiten toe gaan dragen. Als het bij de Stokke MyCarrier niet mogelijk zou zijn om je kind met het gezicht naar buiten toe te dragen, dan zouden er veel minder Stokke MyCarriers verkocht worden. Voor elke Stokke MyCarrier die verkocht wordt betekent het dat er op dat moment geen Babybjorn verkocht is. Dan liever een Stokke MyCarrier.
Misschien denk je dat je kind weinig ziet als je hem met zijn gezicht naar je toe draagt. Kijk dan eens naar dit filmpje waarin je kunt zien dat je kind net zoveel van de omgeving ziet als jijzelf.
In plaats van je kindje met zijn gezicht van je af te gaan dragen, kun je je kindje op je heup gaan dragen of op je rug. Zo zien ze veel en kunnen ze zich nog steeds afsluiten voor de buitenwereld als het te veel voor hem wordt. Simpelweg door met hun hoofdje tegen de dragende ouder aan te gaan liggen.

Alles bijelkaar, ook met de test van het rugdraag gedeelte erbij, vind ik dit geen veilige drager. Als gecertificeerd draagconsulent zal ik de Stokke MyCarrier niet aanraden aan (aanstaande) ouders. Voor minder geld kun je beter een ergonomisch verantwoorde draagzak kopen, zoals een Manduca, Bondolino, Wompat, ErgoBaby, Marsupi, Boba, Connecta, of een MeiTai, ringsling of draagdoek.

Na het uitgebreide gesprek met de trainer van Stokke Nederland vind ik nog steeds dat je beter een van bovenstaande ergonomische draagzakken kunt kopen. Of een draagdoek.
Overigens heeft de trainer ook van mij instructies gehad voor het gebruik van een draagdoek voor buikdragen. Hij was zelf verrast dat dat eigenlijk niet zo ingewikkeld is als dat het lijkt en hij vond het daarnaast erg prettig dragen. Hij begrijpt mijn enthousiasme over draagdoeken nu wel.

Hieronder voorbeelden van dragers die wel ergonomisch zijn zowel voor het kind als voor de persoon die draagt. Mijn dochter en zoon draag ik beide vanaf de geboorte. Mijn zoon deed zijn slaapjes overdag altijd in de draagdoek zodat ik mijn handen vrij had om met mijn dochter dingen te gaan doen. Let vooral op de natuurlijke bolling van de rug, de baby hoog genoeg om gemakkelijk een kusje op zijn voorhoofd te geven en de baby dicht tegen mij aan zodat het gewicht goed verdeeld wordt over mijn lichaam. Van links naar rechts en van boven naar beneden: rekbare draagdoek, geweven draagdoek, geweven draagdoek, ringeling.

   

 

 

 

17 Responses to review Stokke MyCarrier voor baby’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

zoek

myTaste.be