recepten

review Stokke MyCarrier voor baby’s

Nadat ik de Stokke MyCarrier (of de Stokke My Carrier) met mijn dreumes van 24 maanden heb getest, ben ik nieuwsgierig geworden naar het buikdraagdeel met een baby. Ik heb getest met een Hoppediz draagpop van 55 cm en 3500 gram. Vergelijkbaar met de gemiddelde lengte en gewicht van een pasgeboren baby.

Toen ik deze review en de review over de Stokke MyCarrier voor dreumesen en peuters hier had geplaatst, kreeg ik een paar weken later email van de Social Media Manager Benelux van Stokke. Ze hebben mijn reviews gelezen. In de email zeggen ze dat het niet zo mag zijn dat ik last heb van het basisframe en dat het kindje (in dit geval de pop), te laag zit. Verder willen ze het graag goedmaken dat ik geen goed advies heb gehad in de winkel. Ze willen graag een afspraak met me maken om de Stokke MyCarrier nog eens goed uit te leggen. En daarnaast zijn ze benieuwd naar mijn bevindingen. Met name verbeterpunten in communicatie en ontwerp. Een paar weken later heb ik een afspraak met een van de trainers van Stokke Nederland. Hij traint het winkelpersoneel dat de Stokke MyCarrier gaat verkopen.

In cursief mijn commentaar en aanvullingen, nadat ik gesproken heb met de trainer van Stokke Nederland.

De Stokke MyCarrier is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kost in Nederland zo’n E149,-. De Stokke MyCarrier bestaat uit een hard harnas met in het midden een aluminium plaat. Aan dit harnas kun je verschillende delen vastmaken d.m.v. ritsen en bajonethaken om er een buikdragen dan wel rugdrager van te maken. Je zet de carrier eerst helemaal in elkaar. Daarna doe je je kindje erin. In tegenstelling tot het rugdraagdeel kun je je kindje in het buikdraagdeel erin doen als je staat.

De Stokke MyCarrier is mooi afgewerkt en aan de verschillende sluitingen en beveiligingen kun je zien dat er lang over nagedacht is. Op de heupband bevinden zich twee kleine zakjes. Handig voor klein grut zoals je telefoon, sleutels of wat kleingeld.
De bajonethaken vind ik erg lastig om door de lusjes te krijgen. Het op slot zetten van de bajonethaken vind ik ook niet gemakkelijk gaan.
De schouderbanden zijn gevuld met een erg hard materiaal. Ik vermoed een flexibele kunsstof. De aluminium plaat die midden op je ruggenwervels drukt is nog harder en maakt het geheel oncomfortabel. Ook de heupband is met een hard materiaal gevuld en duwt onprettig in mijn onderbuik.

Het is belangrijk dat de aluminium plaat helemaal in de sleuf geschoven wordt. Dit had ik goed gedaan. Het materiaal vind ik niet zacht genoeg om het comfortabel te laten zijn. Het voelt behoorlijk synthetisch aan.

De zit lijkt op het eerste oog mooi breed. Bij gebruik kun je duidelijk zien dat de zit zelfs voor een pasgeborene net niet breed genoeg is. Het is jammer dat de buitenkanten van de zit niet gevuld zijn. Nu is het materiaal dun en slap. Er is geen ondersteuning van knie tot knie. Hierdoor hangen de kniëen lager dan de billen. Het heupbot zal niet goed in de heupkom zitten en dit zou heupdysplasie kunnen bevorderen.

Wanneer de buitenste randen van het zitgedeelte iets strakker zouden zitten en gevuld zouden zijn, dan zou dit de houding van het kind wel in de gezonde positie ‘knietjes hoger dan de billetjes’ plaatsen. Deze kleine aanpassing in het ontwerp wordt als suggestie doorgegeven aan de ontwerpers. Wie weet is dit aangepast in een volgende nieuwe versie.

De natuurlijke bolling van een pasgeborene wordt niet gerespecteerd. De drager is zo voorgevormd dat de rug van de baby een holling maakt in plaats van een bolling.

De baby hangt erg laag in de drager, dit vind ik minder comfortabel dan wanneer de baby hoger zou zitten. Ik moet echt flink bukken om het voorhoofd van de baby te kunnen kussen. Dit is een van de eisen voor veilig dragen: je baby zit hoog genoeg dat je gemakkelijk het voorhoofd van je baby kan kussen.

 

De baby zit er vrij los in vanaf zijn schouder en hoger. Ter hoogte van zijn schouder kan ik met gemak nog twee handen tussen de schouder en het stof stoppen. Hierdoor is de nek van de baby niet goed ondersteund. De nekspieren van een pasgeboren baby zijn nog niet sterk genoeg om zijn hoofdje zelfstandig rechtop te houden. Ondersteuning van zijn nek is daarom erg belangrijk.
De bandjes die ter hoogte van de vouw van de flap zitten, heb ik op de strakste stand ingesteld. Zelfs bij het omvouwen van de flap ontstaat er geen steun voor het nekje.

Ik had de bajonethaak aan de zijkant in een hoger lusje kunnen doen waardoor de drager iets strakker komt te zitten. Daarnaast had ik het klemmetje dat ter hoogte van het hoofdje zit ook nog wat hoger kunnen doen. Dit zou in theorie de holling van de rug meer een bolling kunnen maken en zou de baby hoger en dichter tegen mij aan komen te zitten.

Bij de Stokke MyCarrier is het ook nog mogelijk om je kind naar buiten toe te dragen. Deze optie heb ik niet getest omdat ik het niet veilig vind om je kind op deze manier te dragen.
De beste positie die een gezonde ontwikkeling van de ruggewervel en de heup bevordert, is de gespreide hurkzit oftewel kikkerhouding. Dit is dezelfde houding als waarin een baby geplaatst wordt in een spreidbroekje wanneer heupdysplasie gediagnostiseerd is, omdat in deze positie de ontwikkeling van de heupkom optimaal gestimuleerd wordt. Wanneer het hele gewicht van de baby aan zijn kruis hangt en de benen recht omlaag bungelen, is dit simpelweg niet de optimale houding voor een baby. Kies altijd een drager die de baby in de gespreide hurkzit houdt.
Daarnaast mist je baby het visueel contact met zijn ouder/verzorger die hem draagt. Dit is specifiek juist wel belangrijk in de eerste zes maanden. Juist in die periode zijn interacties met het gezicht van de ouder/verzorger van belang voor een gezonde ontwikkeling van de hersenen van de baby. Maar ook in de maanden hierop volgend, zal de baby regelmatig de gezichtsuitdrukkingen van de ouder/verzorger willen kunnen aflezen, met name tijdens onbekende en verwarrende situaties. Wanneer de baby niet in staat is om de gezichtsuitdrukkingen van zijn ouder/verzorger te kunnen zien, zal dit onnodige stress veroorzaken. Wanneer dit met regelmaat gebeurt, zal de baby niet goed meer in staat zijn om zijn basale vermogen om stress te reguleren, toe te passen.
Een baby kan bij het naar buiten toe dragen, overgestimuleerd worden. Hij kan zich niet meer afsluiten voor de buitenwereld als het te veel voor hem wordt. Dit kan hij eenvoudig wel doen als hij met zijn gezicht naar de ouder/verzorger toegericht zit. Hij hoeft alleen maar zijn hoofdje tegen de borstkast van zijn ouder/verzorger te leggen en zijn ogen dicht te doen.

Het naar buiten dragen van je kind blijf ik een uiterst onveilige optie vinden die niet gepromoot zou mogen worden. De Stokke MyCarrier moet in de stenen babywinkels concurreren met de Babybjorn dragers. Bij Babybjorn laten ze het naar buiten dragen als optie zien. Veel ouders denken dat een baby na een paar maanden niet meer genoeg ziet als hij met zijn gezicht naar de dragende ouder toe, gedragen wordt. En dan willen ze hem met zijn gezicht naar buiten toe gaan dragen. Als het bij de Stokke MyCarrier niet mogelijk zou zijn om je kind met het gezicht naar buiten toe te dragen, dan zouden er veel minder Stokke MyCarriers verkocht worden. Voor elke Stokke MyCarrier die verkocht wordt betekent het dat er op dat moment geen Babybjorn verkocht is. Dan liever een Stokke MyCarrier.
Misschien denk je dat je kind weinig ziet als je hem met zijn gezicht naar je toe draagt. Kijk dan eens naar dit filmpje waarin je kunt zien dat je kind net zoveel van de omgeving ziet als jijzelf.
In plaats van je kindje met zijn gezicht van je af te gaan dragen, kun je je kindje op je heup gaan dragen of op je rug. Zo zien ze veel en kunnen ze zich nog steeds afsluiten voor de buitenwereld als het te veel voor hem wordt. Simpelweg door met hun hoofdje tegen de dragende ouder aan te gaan liggen.

Alles bijelkaar, ook met de test van het rugdraag gedeelte erbij, vind ik dit geen veilige drager. Als gecertificeerd draagconsulent zal ik de Stokke MyCarrier niet aanraden aan (aanstaande) ouders. Voor minder geld kun je beter een ergonomisch verantwoorde draagzak kopen, zoals een Manduca, Bondolino, Wompat, ErgoBaby, Marsupi, Boba, Connecta, of een MeiTai, ringsling of draagdoek.

Na het uitgebreide gesprek met de trainer van Stokke Nederland vind ik nog steeds dat je beter een van bovenstaande ergonomische draagzakken kunt kopen. Of een draagdoek.
Overigens heeft de trainer ook van mij instructies gehad voor het gebruik van een draagdoek voor buikdragen. Hij was zelf verrast dat dat eigenlijk niet zo ingewikkeld is als dat het lijkt en hij vond het daarnaast erg prettig dragen. Hij begrijpt mijn enthousiasme over draagdoeken nu wel.

Hieronder voorbeelden van dragers die wel ergonomisch zijn zowel voor het kind als voor de persoon die draagt. Mijn dochter en zoon draag ik beide vanaf de geboorte. Mijn zoon deed zijn slaapjes overdag altijd in de draagdoek zodat ik mijn handen vrij had om met mijn dochter dingen te gaan doen. Let vooral op de natuurlijke bolling van de rug, de baby hoog genoeg om gemakkelijk een kusje op zijn voorhoofd te geven en de baby dicht tegen mij aan zodat het gewicht goed verdeeld wordt over mijn lichaam. Van links naar rechts en van boven naar beneden: rekbare draagdoek, geweven draagdoek, geweven draagdoek, ringeling.

   

 

 

 

You may also like...

17 Comments

  1. Janneke says:

    Wat leuk om te lezen. Herkenning!
    Wanneer ik last heb van m’n rug, gelukkig niet vaak, ga ik juist m’n kind dragen. Net alsof alles weer goed gezet wordt.
    Zelf heb ik een bykay rekbare draagdoek en toen m’n zoon daar te zwaar voor werd, rond de 8 a 9 kg, heb ik een Tula gekocht. Deze lijkt op de Manduda. Nu ik wat ervaring heb, heb ik mijn zinnen gezet op een Calin Bleu geweven draagdoek. (Voor kindje nr 2.)

  2. Yara says:

    Hoi,

    Ik ben inmiddels ruim 7 maanden zwanger. En aan het rond kijken wat voor mij en mijn kleine een goeie veilige draagzak is. Knopen zie ik niet zo zitten omdat ik niet heel sterk in me armen ben en dus na mijn idee niet stevig genoeg kan knopen. Dus ben op zoek naar goeie Draagzak die ik liefst van 0 tot 3.5-4 jaar kan gebruiken nu lees ik veel goeie verhalen over de Manduca. Maar ook wat reacties dat deze voor baby wat minder is dus nu weet ik niet helemaal waar ik goed aan doe.

    Heb je tips voor me.

    Groetjes Yara

    1. Cathelijne says:

      hoi Yara,

      Gefeliciteerd met je zwangerschap! Ik ben benieuwd welke reacties je leest over de Manduca dat die minder voor de baby is. Wat bedoel je daar precies mee? Een Manduca heeft een baby-insert en is prima te gebruiken vanaf de geboorte vanaf 3,5 kg tot 20 kg. Vanaf een maand of 4 heb je de baby-insert niet meer nodig en kan je baby er zonder insert in. Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

      groetjes, Cathelijne

      1. Yara says:

        Wat ik gelezen heb.
        Is dat wanneer ze net te groot zijn voor baby insert en dan net te klein om er zonder in te zitten dat ze heel erg vrij er inzitten en dan dus te weinig ondersteuning zouden hebben.
        Vandaar dat ik dacht vraag het aan expert.
        Maar voor de rest lees ik alleen goeie reacties. Maar zeker omdat ik van plan ben om hem dagelijks te gaan gebruiken i.v.m. zeer nare trap in huis wil ik wel een veilig en goeie draagzak aanschaffen.

        1. Cathelijne says:

          Er kan inderdaad een moment zijn dat een baby niet zo goed in beide maten past. Je zou dan de grote maat (zonder baby-insert) tijdelijk iets kleiner kunnen maken. Ten eerste de hoogte van het rugpand verminderen door de rits dicht te laten en ten tweede met een stoffen bandje of elastiek het zitgedeelte wat strakker dichtbinden zodat het zitgedeelte wat smaller is. Succes!

  3. Marieke says:

    Hoi Cathelijne,

    Interessant verhaal, interessant onderzoek. Mooi ook dat je het zo open speelt, en de Stokke feedback erin hebt opgenomen. Zelf heb ik een Stokke Mycarrier sinds de geboorte, een chique kraamcadeau, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik draagdoeken vele malen fijner vind. Ik had geen voorkennis, ga 100% af op wat ik zie en ervaar. Dat bungelen van het hoofdje herken ik helemaal; ik gebruikte altijd een hand om het hoofdje tegen te houden, waardoor het gewenste resultaat ‘ik heb mijn handen vrij’ in het water viel. Ook had ik altijd binnen een paar minuten last van mijn schouders. Bij een draagdoek merk ik bijna niet eens dat ik haar draag.

    Inmiddels is mijn dochter 10 maanden, en probeerde ik haar laatst eens op mijn buik naar voren te dragen (ik lees nu jouw visie hierop), maar ik kreeg al binnen 5 minuten verzuurde schouders. Mijn broer is fysiotherapeut en hij heeft er zelf eens goed naar gekeken, ook hem lukt het niet de draagzak laag genoeg, dwz echt steunend op het heupbot van de drager, te plaatsen. Hij lijkt simpelweg te kort in zijn ontwerp, waardoor je automatisch gewicht op je schouders hebt. Hoezo ergonomisch?

    Ik gebruik deze Stokke al met al zeker niet met veel plezier en zit me af te vragen wat ik nu het beste kan doen, het is immers een duur ding die je niet ongebruikt in de kast wilt laten liggen; en Stokke pretendeert dat het superkwaliteit is! (Dat maakt het zo irritant.) Wat denk jij, heeft het zin (heb hem nu 10 maanden) om Stokke hierover te benaderen?

    vriendelijke groet,
    Marieke

    1. Cathelijne says:

      Hoi Marieke,

      Wat jammer dat zo’n chique kraamcadeau gekregen hebt en toch draagdoeken fijner vindt. Waar ik het natuurlijk mee eens ben :-)
      Ik vind dat het zeker zin heeft om Stokke te benaderen. Ik heb met hen ook een fijn open gesprek gehad. Ik denk dat ze wel naar ervaringen van gebruikers willen luisteren. Ik ben benieuwd wat je gaat doen.

      groet, Cathelijne

  4. Kim says:

    Hoi Cathelijne
    Mag ik vragen welke doek dat is op de 2e foto in het rijtje doeken? De zachtroze geweven draagdoek (onder de foto met de rode doek). En is die aan te bevelen voor een beginner en newborn?
    Alvast bedankt
    Kim

    1. Cathelijne says:

      Hoi Kim, dat is Didymos Indio Mandelblüte. Een limited edition die alleen nog tweedehands te koop is. Ik heb ‘m zelf niet meer.

  5. meiliana says:

    hi Cathelijne ,

    have you tried Boba ? i am confused between Boba and ergo. i want to baby carrier which i can use long .
    thank you
    regards ,

    1. Cathelijne says:

      Hi, the Boba is bigger than the Ergobaby. That’s why you could use the Boba a little longer than the Ergobaby. But with a baby insert the Ergobaby is safe to use from birth onwards. My opinion is that the Boba is to big to use safely for a newborn. A baby will sit comfortably in a Boba from size 68 or 74 onward.

  6. vanhaeckeliesje@hotmail.com says:

    Leuke review…

    Jammergenoeg heb je hem ook niet juist aangedaan (zoals te zien op de foto).

    Ik kan er wel inkomen dat je hem zo aantrekt, vergt wat oefening voor je het kan. Liefst eerst ‘droog’ oefenen.

    De Buikband moet echt net boven je eigen Bekkenbeentjes zitten, dat is niet bij jou. Hij moet echt onder het zitvlakje vn je kindje zitten zodat je kindje in een zitje zit.
    Trek je die buikband een beetje meer op dan gaat je kindje automatisch meer met de heupjes in exo, abd, flexie dus zit hij meteen goed. Je kan ook aanpassen met de knopjes aan de heupjes. Je kindje zit dan meteen hoger.

    De clips zijn inderdaad niet makkelijk aan te doen maar met een truukje (maak één kant de schouderband los en trek die na clippen aan).

    Misschien onder begeleiding nog eens JUIST aantrekken, is écht de beste drager voor jezelf (eigen ergonomie) en je kindje zit ook heel goed.

    Sterkte!

    Liesje (kinderfysio)

    1. Cathelijne says:

      Zoals je in de aangepaste post kunt lezen heb ik na het gesprek met Stokke, gezien dat ik sommige dingen anders aan had kunnen spannen. Maar dan nog vind ik het niet de meest comfortabele babydrager.

      Ik ben het niet met je eens dat het de beste drager is voor de ouder en ook niet voor een baby. Als je mijn post goed leest leg ik uit waarom een baby er niet in goed in zit. De beentjes hangen te veel naar beneden waardoor het heupbot niet meer goed ten opzichte van de heupkom zit en ook met het gezicht naar voren dragen is niet goed voor de houding van de baby. Ik begrijp niet hoe je als kinderfysio kunt zeggen dat dit de beste drager is. Ik zou je graag een aantal ergonomische dragers willen laten zien en laten voelen.

      Er zijn vele andere dragers op de markt die wel ergonomisch zijn. Voor zowel de ouder als voor de baby. Daarvan heb ik er ook een aantal genoemd.

    2. A van rossem says:

      Dag,

      Ik heb precies hetzelfde probleem, kan me niet voorstellen dat het zoooo moielijk kan zijn om deze carrier zo te verstellen dat het zit Zoals je omschrijft, mijn baby zit ook vrij laag, nek heeft superveel ruimte enknikkebolt alle kanteno p en de billen zakken zo ver weg dat bentjes niet lekker op zij zitten maar ongeveere in de banden terecht komen… Dit alles ook onder groot protest en veel moeizamer dan voorgedaan in de winkel met pop…. Was toen hoogzwanger dus kon ook nit echt goed passe;) maar ook bij mij zit het frame niet lekker, trekt aan se schouders ipv op de heup veel stevigheid te geven. Vooralsnog niet heel blij mee…. Maarja, nu niet veel meer aan te doen.

      1. Cathelijne says:

        Dag Ariane, wat vervelend dat deze drager bij jou niet goed zit. Wel begrijpelijk zoals je in het blog kunt lezen. Dat de nek van je baby veel ruimte heeft en knikkenbolt is niet goed. De nekspieren van pasgeborenen zijn nog niet sterk genoeg om het (in verhouding) zware hoofdje zelfstandig rechtop te houden. Misschien kun je met je klachten teruggaan naar de winkel en (een deel) van het geld terugvragen? En dan gaan kijken naar een goede ergonomische drager die voor jullie wèl comfortabel zit.

  7. Johan says:

    Beste Cathelijne,

    Goeie review!
    Ik heb een vraag over de positie van de knieën ten opzichte van de billetjes.
    Je schrijft het volgende over de stokke babycarrier:

    “Het heupbot zal niet goed in de heupkom zitten en dit zou heupdysplasie kunnen bevorderen.”

    Nu is het zo dat mijn eerste dochter heupdysplasie (HD) had en mijn jongste (5 weken) ook HD heeft.
    Als ik nu kijk naar een andere draagzak, bijvoorbeeld de Babybjorn Active, zie ik een zelfde positie van de beentjes t.o.v. de heupkom.

    Wat zou jij ons aanbevelen? De reden voor een draagzak is dat we de draagkracht moet zijn gecentreerd op onze heup (vanwege rugklachten)

    Alvast bedankt voor de moeite!

    Met vriendelijke groet,
    Johan

    1. Cathelijne says:

      Beste Johan,

      Dank je voor je reactie en je vraag.

      Als je bedoelt dat je op de heup wilt dragen, dan raad ik je een Scootababy aan. Dit is een asymmetrische ergonomische voorgevormde drager. Deze is wel pas geschikt voor kindjes vanaf zo’n 4 maanden omdat ze zelf hun hoofdje rechtop moeten kunnen houden. Je zou ook een ringeling kunnen gebruiken. Daarbij kun je je kindje ook op je heup laten zitten. Deze is vanaf de eerste dag van de geboorte te gebruiken.

      Als je bedoelt dat het belangrijk is dat het gewicht van de drager en je kindje goed symmetrisch verdeeld moet zijn, dan raad ik je een ergonomische draagzak aan zoals een Manduca, Bondolino, Wompat, ErgoBaby, Marsupi, Boba, Connecta, of een MeiTai, ringsling of draagdoek. Daarmee wordt het gewicht goed verdeeld over de schouders en heupen van de dragende persoon.

      Ik heb zelf niet zo’n sterke rug en vaak last van rugklachten. Maar niet als ik mijn kind draag in een draagdoek. Het dragen van mijn kind maakt dat mijn houding juist beter wordt en ik er geen last van heb. Bovendien groeien mijn rugspieren mee met het gewicht van mijn kind en wordt mijn rug alleen maar sterker.

      Hartelijke groet, Cathelijne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.